StartsidanPrenumereraOm oss

Så här fungerar bloggen på trevlighelg.se

Det började som en slags service, att leverera "snackisar" till helgens ibland lite väl trista parmiddagar. Men snart utvecklades bloggen på trevlighelg.se till en av våra mest besökta sidor. Här är det högt i tak och det är fritt fram för var och en att kommentera. Vi behandlar stora och små ämnen i en salig blandning. Ofta är vi aktuella. Vi kallar oss hellre för politiskt inkorrekta, pik, än PK.

För bloggen ansvar vanligen Lena Magnergård. Men ibland överraskar vi och bjuder in gästbloggare. För bloggens innehåll ansvarar författaren personligen. Vi censurerar bara bloggen om kommentarer går över styr och blir rasistiska eller annat otrevligt. Eftersom vi vill att den som kommenterar bloggen ska få sista ordet går författaren i princip aldrig in med nya kommentarer. Kom gärna med förslag på innehåll till bloggar. Ju fler som deltar i bloggandet ju roligare och mer levande blir det - och desto mer träffsäker och underhållande blir du på parmiddagarna.

Varmt välkommen med dina synpunkter!
Hem  »  Blogg  »  Generell  »  Nu kramar vi det sista ur sommaren!

Nu kramar vi det sista ur sommaren!

E-postadress Skriv ut PDF

Klar hög luft sköljer ner i mina lungor, och efter denna fantastiska sommar med mycket grillat och kalla anrättningar, längtar jag efter varm smakrik mat. Och vi på trevlig helg har ätit souvas, och bestämt oss för att det får bli höstens maträtt nr ett! Souvas är lättsaltat rökt skivat (skav) reninnanlår och används ofta i det samiska köket. Det liknar renskav, fast smakar så mycket bättre! Och är väldigt lätt att tillaga.

Souvas, kantareller, messmör

Underbart gott recept för 6 pers:

800 g souvas
1 stor gul lök
3 dl kantareller
5 dl grädde
5 msk messmör eller ½ del riven smakrik hård mesost
2 msk japansk soja
3 msk smör
Enbär, salt, peppar
Lingon

Mandelpotatismos

1,5 kg mandelpotatis

1,5-2 liter röd mjölk eller gammeldags mjölk
4 äggulor
muskot, salt, peppar

Koka potatis. Under tiden bryner du den hackade löken och kantarellerna tillsammans med fint skivad souvas i en vid stekpanna på hög temperatur. Slå över grädde, enbär och soja och låt koka ihop i 10 minuter, ha i messmör eller riven mesost, salt och peppar, koka 5 minuter till och smaka av. Låt stå o småputtra medans du gör potatismoset. Pressa eller ”stompa” potatis (beroende på hur grov du vill ha den), häll över det smälta smöret, och den uppvärmda mjölken, tillsätt äggulor och smaka av med salt, peppar och muskot. Här kan man även lyxa till det med riven västerbottenost i moset, som då blir lite ”stabbigare”, tänk på att späda ut med mer mjölk, om så önskas. Funkar även utmärkt med bara pressad potatis till också! Servera med rårörda lingon.

Rekommenderade drycker:

2012 Château de Cléray Muscadet Sèvre-et-Maine sur lie, Loire, Frankrike (2185) 64 kr
Koncentrerat fruktigt vitt vin med läskande syrlighet. Smak av färsk ananas och tropisk frukt och kritiga mineraler. Sur Lie betyder att vinet har legat på sin jästfällning, vilket här ger en fin fruktighet och fräschör. God till skaldjur.

2010 Crozes-Hermitage, Cave Tain Frankrike (2815) 99 kr
Rött kryddigt och mustigt vin med mörka solvarma björnbär, viol, fat, rökigt eneträ, mynta, lakrits, örter och kryddor. Elegant stram syra.

Mölska Hörebacken, 9,5 %, Mjödhamnen AB, Sverige(89042) 94,40 kr
Här har vi en ölliknande produkt, som är en ”blandning mellan öl och mjöd” En honungsdryck med malt. Liknelsen kan göras med en Imperial porter. Smakrik, mörk, bitter, tät med rostade toner. God till smakrika grytor, ostar, choklad och ostron. Våga prova nåt nytt!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2013-09-18 16:32  

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera


 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons