StartsidanPrenumereraOm oss

Så här fungerar bloggen på trevlighelg.se

Det började som en slags service, att leverera "snackisar" till helgens ibland lite väl trista parmiddagar. Men snart utvecklades bloggen på trevlighelg.se till en av våra mest besökta sidor. Här är det högt i tak och det är fritt fram för var och en att kommentera. Vi behandlar stora och små ämnen i en salig blandning. Ofta är vi aktuella. Vi kallar oss hellre för politiskt inkorrekta, pik, än PK.

För bloggen ansvar vanligen Lena Magnergård. Men ibland överraskar vi och bjuder in gästbloggare. För bloggens innehåll ansvarar författaren personligen. Vi censurerar bara bloggen om kommentarer går över styr och blir rasistiska eller annat otrevligt. Eftersom vi vill att den som kommenterar bloggen ska få sista ordet går författaren i princip aldrig in med nya kommentarer. Kom gärna med förslag på innehåll till bloggar. Ju fler som deltar i bloggandet ju roligare och mer levande blir det - och desto mer träffsäker och underhållande blir du på parmiddagarna.

Varmt välkommen med dina synpunkter!
Hem  »  Blogg  »  Generell  »  Mera vilda smaker i vår närhet!

Mera vilda smaker i vår närhet!

E-postadress Skriv ut PDF

Ännu har inte kylan tagit oss med kraft. Men jag står beredd. Skåpen är fyllda med värmeljus, varma sköna plädar är framtagna och mysstämningen är påknäppt. Och jag fortsätter att botanisera bland de vilda smaker som vårt land bjuder oss på. Älgjakten är i full gång, så nu är det bara att ”jaga” tag på en bit älgkött. Själv lade jag ut en förfrågan via facebook, och fick napp direkt!  Ännu ett tecken på hur effektivt det sociala mediet är.Har sedan tidigare inhandlat en frysbox, så nu är det säsongens vilt som åker ned i den. Känslan av att kunna välja sin mat, direkt ur frysen full av kött, som kommer ifrån ”glada” djur, är mycket tillfredställande!

Älgrullader med kantareller, portvin och grönmögelost

recept för 6 pers:

ca 20 skivor innanlår av älg eller ca 1,2 kg
6 msk dijonsenap
8-10 saltgurkor
20 skivor rimmat sidfläsk
5 dl viltfond
2 dl äppelmust, konc.
5 dl grädde
2 dl rött portvin
2 msk japansk soja
3 msk smör
200 gr grönmögelost, av valfri sort.
3 dl kantareller
timjan, salt, peppar
maizena eller 1 dl smetana.

Banka ut skivorna lätt och salta och peppra. Skär saltgurkan i stavar. Lägg köttskivorna på en bänk och bred ut senap ovanpå, lägg på en skiva rökt sidfläsk, en stav saltgurka och rulla ihop hårt till rullader, fäst ihop dem med en tandpetare.
Bryn rulladerna runtom i smör i en stekpanna. Häll på viltfond, soja och äppelmust, och låt bräsera (småkoka) i 30 minuter under lock med lite timjan. När köttet är riktigt mört, ta upp det och lägg åt sidan. Koka ihop såsen med grädde och portvin i 30 minuter till, red ev. av med maizena eller med 1 dl smetana. Smula ner grönmögelosten i bitar, nu får inte såsen koka, bara sjuda. Smaka av med salt och peppar. Ta ur tandpetarna ur rulladerna och lägg ner dem i såsen igen.

Detta kan med fördel göras dagen innan, då rulladerna kan ligga kvar i såsen och dra åt sig alla goda smaker.
Serveras med kokt eller pressad potatis, ugnsrostade rotfrukter, smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.


Rekommenderade drycker:

2012 Achaval-Ferrer Malbec, Mendoza, Argentina (95540) 169 kr
En fruktig rödvinare på druvan malbec. Mörka plommon, björnbär, viol, eneträ, vanilj och kryddiga toner. Saftigt med rund strävhet. Passar bra till höstens vilda rätter.

2011 Vacqueyras Le Clos, Montirius, Rhônedalen, Frankrike (91164) 199 kr
Medelfylligt rött vin på druvorna grenache och syrah. Stor bärig doft. Smaken är välbalanserad av tät fruktighet av ljusa körsbär, blåbär, hallon, te, örter och lakrits.
Gott till vildand, tryffelsky och potatispuré med smör och örter i.

Cidre Biologique Brut, Normandie, Frankrike 5 % (1803) 48 kr
Vad passar väl bättre i höst än en äppeldryck! En torr bubblande cider full med doft och smak av mogna äpplen! Härlig fruktighet och snygg stram syra. Passar mycket bra till våra svenska husmansrätter. Prova till långkokt gris. Eller som en törstsläckare efter promenaden.

Ha en riktigt skön hösthelg!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera


 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons