StartsidanPrenumereraOm oss

Så här fungerar bloggen på trevlighelg.se

Det började som en slags service, att leverera "snackisar" till helgens ibland lite väl trista parmiddagar. Men snart utvecklades bloggen på trevlighelg.se till en av våra mest besökta sidor. Här är det högt i tak och det är fritt fram för var och en att kommentera. Vi behandlar stora och små ämnen i en salig blandning. Ofta är vi aktuella. Vi kallar oss hellre för politiskt inkorrekta, pik, än PK.

För bloggen ansvar vanligen Lena Magnergård. Men ibland överraskar vi och bjuder in gästbloggare. För bloggens innehåll ansvarar författaren personligen. Vi censurerar bara bloggen om kommentarer går över styr och blir rasistiska eller annat otrevligt. Eftersom vi vill att den som kommenterar bloggen ska få sista ordet går författaren i princip aldrig in med nya kommentarer. Kom gärna med förslag på innehåll till bloggar. Ju fler som deltar i bloggandet ju roligare och mer levande blir det - och desto mer träffsäker och underhållande blir du på parmiddagarna.

Varmt välkommen med dina synpunkter!
Hem  »  Blogg  »  Generell  »  Never say näver

Never say näver

E-postadress Skriv ut PDF

 

Jag har alltid älskat smörgåstårta, och vår familj har alltid bjudit på smörgåstårta vid festligheter. I många år har jag försvarat min smak för smörgåstårtan gentemot mina kockkollegor. Och nu helt plötsligt, är den trendigare än någonsin! Finns en ”smörgåstårteria” i Stockholm, Smörgåstårteriet: http://smorgastarteriet.se/.Och jag kan ju inte låta bli att tycka att jag har fått upprättelse, på något vis.

Nu har jag i några år vurmat för näver. Och det är samma sak här, nu kommer även nävern starkt! Men vad har den med mat att göra? Jo jag dukar med näver: näverkaffekoppar, näverljusstakar, näverskålar och så här i juletid nu även näverjulstjärnor i fönstren, de ger ett underbart varmt sken ifrån sig. Näver ger en väldigt ombonad känsla, bara tanken på arbetet som hantverkaren lagt ner, ger mig glädje. Känns så äkta.Jag äter min smörgåstårta med stolthet, och dricker mitt kokkaffe ur näverkopparna, och myser.

God Jul på er!

Här är min favoritsmörgåstårta som har fått lite mer ”juliga” inslag, för 12 pers:

6 halvor Hönökaka

Fyllning:

2 burkar tonfisk i olja
2 dl majonnäs

2 msk kaviar (kalles)

4 dl hårt vispad grädde

Garnering:
12 skivor kallrökt lax
1 kg räkor
12 skivor julost
12 tunna skivor julskinka
6 hårdkokta ägg, i kvartar.
12 teskedar rom (löjrom eller kaviar)
Gurka, i skivor eller hackad i bitar.
Plommonkörsbärstomater, halverade
Persilja/dill

Låt tonfisken rinna av ordentligt och smula sönder den och blanda med majonnäs, kaviar och blanda sist ned den hårt vispade grädden.

Lägg upp 2 rundlar hönökaka på ett stort fat och bred på fyllningen.
Lägg på 2 hönökakor till och lägg dem omlott, så att skarvarna ej hamnar på samma ställe, bred på ett nytt lager fyllning. Och gör samma sak med de sista två.

Detta förbereds gärna till dagen innan tårtan skall ätas, då hinner den dra åt sig fyllningen, annars blir den lätt torr.

Garnera tårtan samma dag den skall ätas.
Bara fantasin sätter gränser på vad du garnerar med!


Rekommenderade drycker:

2012 A Christmann Riesling, Pfalz, Tyskland (5882) 125 kr
Torrt och fruktigt vitt vin med saftiga päron i smaken. Fräsch citrussyrlighet och något rökiga mineraler. Ett lättdrucket vin som passar många rätter i jul. Ekologiskt odlat.

Sidre Brut Tendre Demi-Sec, Pétillant Naturel, Eric Bordelet, Frankrike, 75 cl (88446) 95 kr
En halvtorr cider, med fruktiga äppeltoner och bra balanserad syra och viss avslutande strävhet. Smakrikt, och aningen ”stallig” karaktär. Biodynamisk.

2011 Cotês-du-Rhône Saint-Esprit, Delas, Rhône, Frankrike (71831) 88 kr
Smakrikt, mustigt och kryddigt rött vin. Packad med mörka bär och örter. Ett köttigt vin med bra kvalité för liten modest peng! Passar till vinterns mustiga grytor.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2013-12-18 17:59  

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera


 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons