StartsidanPrenumereraOm oss

Favoritfilmer, just nu

 1. Järnladyn
 2. Laxfiske i Jemen
 3. The Lady
 4. Hotel Marigold
 5. Simon och ekarna
 6. En fiende att dö för
 7. Tinker, Tailor, Soldier, Spy

 

Det här läser vi, just nu

 1. Högre än alla himlar, Louise Boije af Gennäs
 2. Sex, systerskap och några män senare, Monica Gunne m.fl
 3. Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken, Thomas Sjöberg
 4. Bara ett barn, Malin Persson Giolito
 5. Underbara dagar framför oss - en biografi över Olof Palme, Henrik Berggren
 6. En styvmammas dagbok, Fay Weldon
 7. Ett litet snedsprång, Denise Rudberg
 8. Uppfostrad av män, Christina Jutterström
 9. Din nästas hus, Jette A Kaarsbol
 10. Å alla kära systrar, Ebba Witt Brattström
 11. Drevet går - om mediernas hetsjakt, Anders Pihlblad
 12. Frukta inte, Anne Holt
Hem  »  Bok, Film, Konst
Kultur

Artipelag - konst och skärgård i magisk förening

E-postadress Skriv ut PDF

KULTUR Nu har ett nytt spektakulärt konstcentrum öppnat, Artipelag i Hållviken i bästa tänkbara skärgårdsmiljö på vägen ut mot Värmdö. Det är babybjörns grundare Björn Jakobson som på det här sättet återgäldar ett helt liv med sitt framgångsrika företag och bjuder besökarna ett magiskt centrum för konst. Artipelag är en ny och unik internationell mötesplats där konstutställningar, nyskapande kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framliden arkitekten Johan Nyrén, på uppdrag av familjeföretaget BabyBjörn AB. Med Artipelag har man skapat en magisk plats, en aning av Guggenheim Bilbaos råa rumsformationer, lite av Louisianas natursköna miljö och något alldeles eget som får besökaren att stanna upp. Det här är en plats man vill stanna på och gärna komma tillbaka till. De två restaurangerna, den ena självserveringen Bådan och den andra med bordsservering, Baggen, som drivs av restaurang Grodan, är inbjudande och erbjuder uteplatser med helt öppen utsikt mot Baggensfjärden. Artipelag är öppet alla dagar kl 10–20. Transporter går både via båt och buss. Läs mer på hemsidan.
Invigningsutställningen heter Platsens själ och visas till den 30 september. Den här veckan spelas kammaroperan ”Karolinas sömn” på Artipelag. Ett tips innan sommarinvasionen, åk hit ut och njut av konsten, lugnet och stillheten innan alla andra gör det..

Artipelag, Artipelagstigen 1, Gustavsberg, 08-570 130 00, www.artipelag.se

Senast uppdaterad 2012-06-12 08:07
 

Spritmuseet på Djurgården

E-postadress Skriv ut PDF

KULTUR Spritmuseet på Djurgården är museet där många olika konstnärer visar sin konst, bl a The Absolut Art Collection med konstverk från bl a Andy Warhol. Det är tidigare Vin- och Sprithistoriska museet på Dalgata har öppnat i ny skepnad. Idén uppkom egentligen då museet fick överta den stora konstsamlingen The Absolut Art Collection på närmare 850 verk. Nu har man fått en ny och värdig plats att visa den spektakulära konstsamlingen. Galärskjulen består av två byggnader varav det ena blir museum med samlingarna och i det andra kommer temporära utställningar att visas. Museet har också en restaurang med en 150 meter lång brygga. Man hoppas ta emot ca 100.000 besökare per år. Vi ser med spänning fram emot att besöka både museet och den vattennära krogen med helt egen kryddodling. Till brännvinskryddningen får man förmoda..

 

Spritmuseet, Djurgårdsvägen 38, 08-12 13 13 00, www.spritmuseum.se

Senast uppdaterad 2013-09-02 06:59
 

Bästa cafét & bistron för alla hussar och mattar på Hundudden

E-postadress Skriv ut PDF

CAFÈ/BISTRO En rofylld och ombonad miljö möter dig när du kommer innanför dörren till den tidigare gamla smedjan på Hunduddens Träningscenter. I den nyuppförda kakelugnen från 1905 sprakar alltid en skön brasa. Doften av hembakat blandas med nymalt kaffe. Här serveras också enklare luncher, med ett glas eller vin. Det bästa av allt, för alla hungriga hussar och mattar som tagit en långpromenad med hunden, är att även den är välkommen in. Kopplad då förstås. Till de fyrfota vännerna serveras märgben eller Emmas hemlagade godsaker. Det råder ett skönt men ändå välordnat kaos inne på Hundudden. Det är lätt att trivas här och allt som serveras är hembakat och -lagat. Det märks att Hundudden snabbt blivit en favorit och här blir man gärna stamhund, ja, eller kund. Öppettider; torsd 17-20, fredag 10-16, lördag och söndag 9-17.

 

Hunduddens café & bistro, Hunduddsvägen 31, www.hundudden.com

 

Senast uppdaterad 2011-12-01 09:03
 

Om några dagar är det försent....

E-postadress Skriv ut PDF

ImageFILM ...så iväg till närmsta biograf. Omgående. Oavsett om man är ett stort fan av Michael Jackson eller inte är filmen "Michael Jackson´s - This is it" ett måse.

Det handlar om kult och om hur stor skulle bli större. Filmen är klart sevärd även om den som vill ha ett djupare perspektiv på storyn kommer att bli klart besviken. Här handlar det om idoldyrkan fullt ut - och det kan väl räcka!

Senast uppdaterad 2009-11-10 19:42
 

Luftslottet räddar julhysterin

E-postadress Skriv ut PDF

ImageFILM Välj en dag när det är riktigt regnigt, ruggigt och trist. En dag när julhysterin står högt upp halsen. Då är det läge att gå och se den sista av de tre filmerna om Lisbet Salander "Luftslotten som sprängdes".

Likt de övriga, och nästan alla andra filmer, är förstås boken bättre. Men det förtar ändå inte nöjet med filmen. Dels börjar det ju ha gått en ganska lång tid sedan de flesta av oss läste böckerna dels känns det som om Mikael Nykvist sakta men säkert växer in i rollen som Mikael Blomqvist. Naomi Rapace är lika bra och trovärdig som vanligt. Se filmen och njut av vintermörkret!

Senast uppdaterad 2010-01-23 10:40
 

Det mest kittlande - på lina mellan livet och döden

E-postadress Skriv ut PDF

Image

FILM Vem har inte någongång känt av suget att kasta sig ner för en bro, utför relingen på ett fartyg eller att hoppa från ett hustak? Men från sug till allvar är det långt. Nu handlar inte filmen "Man on wire" om något självmordsförsök eller så, snarare handlar det om att göra allvar av den sugande känslan och utmana sig själv - och sitt eget liv.

Senast uppdaterad 2010-02-21 17:14
 

Änglavakt utmanar och kräver tid för eftertanke

E-postadress Skriv ut PDF

ImageFILM Jag ska säga det med en gång, jag gillade aldrig "Underbara, älskade", regissören och författaren Johan Brisingers förra film. Därför hade jag, till skillnad mot Sveriges samlade proffsrecensenter, inga förväntningar på "Änglavakt". Kanske är det också anledning till att jag, till skillnad mot dessa tyckare, gillade filmen. Nej, förresten. Det ligger nog i sakens natur att man ska ogilla svensk film.

Men trevlighelg.se kan varmt rekommendera "Änglavakt" med Michael Nyqvist och Izabella Scorupco. Och det som är så tilltalande i filmen är just änglavakten - det andliga som vi lider sådan brist på.

Senast uppdaterad 2010-04-15 13:17
 

Hjärnkoll på vikten handlar om att överlista hjärnan

E-postadress Skriv ut PDF

ImageBÖCKER Att hjärnan är smart vet vi ju men att hjärnan är en liten sockergris kommer kanske som en nyhet. Boken "Hjärnkoll på vikten" vänder uppochner på begreppen men förklarar också varför vi ibland handlar så irrationellt när det gäller mat och vikt.

Författare till boken är, inte helt otippat, Martin Ingvar. Tillsammans med Gunilla Eldh beskriver han på ett populärvetenskapligt och mycket pedagogiskt sätt varför vi inte lyckas banta och hur vi ska göra om vi vill gå ner i vikt. Boken är kul skriven och på sina ställen nästan underhållande. Enklast och billigast köper man den via Bokus länk ovan. Då kostar den endast 165 kronor och leverans brukar ske inom tre dagar.

Senast uppdaterad 2010-02-21 17:14
 

Regi Bergman

E-postadress Skriv ut PDF
ImageBÖCKER Det här är den stora fotobiografin om Ingmar Bergman, den största bok som någonsin har gjorts om Sveriges mest kände filmregissör. Av författarna Paul Duncan, Bengt Wanselius, Erland Josephson m fl samt ett antal välkända fotografer. Under de 60 år han var verksam som regissör och manusförfattare gjorde han närmare åttio spelfilmer och teveproduktioner. Denna kolossala bok innehåller över 1 100 bilder som skildrar Bergmans liv och verk. Här finns inte enbart bilder från alla hans filmer utan också en lång rad unika fotografier från filminspelningar, teaterscener och privatliv. I boken finns också en specialproducerad dvd med bland annat Bergmans egna smalfilmer. Den ultimata julklappen för alla film- och Bergmanintresserade. Boken var Augustprisvinnare 2008.
Senast uppdaterad 2010-01-28 08:22
 

Stjärnfotografen Annie Leibovitz's egna ord

E-postadress Skriv ut PDF
ImageBÖCKER Den perfekta julklappen för både ord- och bildintresserade är nya boken av Annie Leibovitz, "På uppdrag". Efter att i decennier ha dokumenterat världens mest kända människor berättar nu den amerikanska stjärnfotografen Annie Leibovitz med egna ord historien bakom sina unika porträttbilder. Mest känd är kanske den sista bilden på John Lennon där han naken omfamnar Yoko Ono – bara några timmar innan han skjuts till döds. Hon berättar om drottningar och presidenter, om Rolling Stones och om Hollywood, men också om sin familj och sina vänner. Sist men inte minst avslöjar hon hur hon går till väga för att ta sina bilder.
Boken är en annorlunda fotobok där texten spelar minst lika stor roll som bilderna. Internationellt har den väckt en enorm uppmärksamhet och blivit en bestseller. Detta är den första bok av och om Annie Leibovitz som översatts till svenska. Kan t ex köpas via www.adlibris.se eller Akademibokhandeln.
Senast uppdaterad 2009-12-17 13:43
 

Om en jord som några ärvde

E-postadress Skriv ut PDF

ImageBÖCKER Vad har Brideshead Revisited, Evelyn Waughs roman om bortdöende engelsk adel (och kanske världens bästa TV-serie) med familjestriden på Erstavik utanför Stockholm att göra? Hur mycket som helst, skriver Björn af Kleen i Jorden de ärvde.

Den engelska adeln dog aldrig bort, inte den svenska heller. Stigande markpriser, sänkta skatter och återupprättat rykte har inneburit en ny skördetid för de svenska jordägarna. Hur gick det egentligen till när den svenska adeln överlevde både industrialismen och demokratin, vad bråkar de om på Erstavik och varför köpte egentligen Göran Persson Torp? En ”måste-läsa-bok” oavsett personlig inställning till adeln.

Senast uppdaterad 2009-11-19 13:36
 

Gunnel Fred suverän uppläsare

E-postadress Skriv ut PDF

 ImageBÖCKER Is och vatten – vatten och is – är Majgull Axelssons senaste roman. Den utspelar sej på polarforskningsfartyget Oden på väg till Nordpolen.

Men mest handlar den om upplevelserna på 60-talet och framåt och om tvillingarna Inez och Elsie, deras barn och dystra liv. Tvillingarna blir tidigt faderslösa – och från att ha varit tätt sammansvetsade som barn glider de allt mer ifrån varandra i tonåren.

Senast uppdaterad 2009-04-05 13:04
 

"Väninnan, Rapport från Rosenbad" - sanning eller fiction?

E-postadress Skriv ut PDF

ImageBÖCKER Det ska på en gång sägas, jag delar inte Eva Franchells politiska uppfattning, men det gör varken till eller från. Däremot delar jag hennes lidelse för Rosenbad dvs maktens korridorer. Jag sträckläste "Väninnan, Rapport från Rosenbad" under två nätter. Sömntåget fick avgöra när det var dags att ge upp.

Efter ett par dagar, med boken i färskt minne börjar jag fundera; är det som jag läst dikt eller verklighet? När jag läste Liza Marklunds "Gömda" var jag säker på att det handlade om en roman. Men när Eva Franchell direktciterar ett högst privat samtal, som hon inte ens har varit i närheten av att kunna överhöra, mellan t ex dåvarande statsminister Göran Persson och dåvarande utrikesminister Anna Lindh, är det fiction eller dokumentär? Med detta i åtanke blir plötsligt denna så intressanta, mänskliga och tragiska bok plötsligt en aning fadd.

Senast uppdaterad 2009-06-03 16:55
 

Det råder Saviano-feber

E-postadress Skriv ut PDF

IKEA och maffian

ImageBÖCKER Handlar du av Camorran?

Troligen har du gjort det. Camorrans investeringar har lett till stor affärsverksamhet över praktiskt taget hela världen. Maffian investerar och infilterar och får större och större makt. Italiens största IKEA-varuhus ligger på maffia-mark.

Senast uppdaterad 2009-02-11 20:07
 

Åsa Larsson har gjort det igen!

E-postadress Skriv ut PDF

ImageBÖCKER Om man kan stå ut med att inledningen av "Till dess din vrede upphör", själva drunkningsscenen, känns som en kopia av Joyce Carol Oates "Mörkt vatten", och inte retar upp sig på det en enda gång, är Åsa Larssons tredje bok en riktig "sträckläsare".

Jag måste erkänna det, när Åsa Larsson kom ut med sin första bok "Solstorm", som var som hämtad ur Knutby-dramat, undantaget att den kom en månad före, var jag helt fast. Jag bara älskar hennes sätt att skriva. Och hon gjorde mig inte besviken den här gången heller, bortsett från att jag irriterade mig över plagiatet...tills jag bestämde mig för att släppa det, då blev boken riktigt, riktigt bra!

Senast uppdaterad 2009-06-11 10:59
 

Dubbla slag i ett kyligt Stockholm

E-postadress Skriv ut PDF

ImageBÖCKER ...man blir helt slut. Bara av att tänka på Malin Persson Giolitos debutbok "Dubbla slag". För oss som lämnat småbarnsåren bakom oss och tror att tonåren var värst är detta den perfekta "remindern" om blöjåldern. Och om hur tufft, och näst intill omöjligt, det är att kombinera en yrkeskarriär med livet som förälder.

Visst har Malin Persson Giolito åkt snålskjuts för att hon är dotter till Leif GW Persson. Men då gör man inte Malin rättvisa. Hennes debutbok är (förutom tröttande) humoristisk och den ger en god inblick i både advokatlivet på det "fina" advokatkontoret (och javisst, strebern Carl känner vi igen från många arbetsplatser) och i det stökiga småbarnshemmet.

Humorn syns inte minst i att Malin har döpt "bästisen", ni vet tjejen som man alltid har varit avundsjuk på, hon som har allt från snygg man, fint hem, välputsade barn, långa naglar ... till, just det, sitt eget namn Malin. Det är humor! Köp boken, läs den men framför allt - ge den i present till döttrarnas pojkvänner!

Senast uppdaterad 2009-10-21 08:47
 

Köp ljudböcker för Eurobonus-poäng

E-postadress Skriv ut PDF
ImageBÖCKER Nu kan du köpa ljudböcker för Eurobonus-poäng hos SAS. Jan Guillou, Anne Holt, Mari Ljungstedt, Camilla Läckberg, Håkan Nesser, Martina Haag och Selma Lagerlöf. Plus en hel del andra, t ex Åsa Lindeborgs fantastiska "Mig äger ingen" och Agatha Christies "Mordet på Orientexpressen" i uppläsning av skådespelarräven Ingvar Kjellson.
Senast uppdaterad 2008-05-30 09:00
  

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons