StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell
Generell

Magisk middag i mörker på Svartklubben

E-postadress Skriv ut PDF

RESTAURANG Det är lika bra att erkänna direkt, vem vill sitta i mörkret och äta, inte se mat och dryck och heller inte övriga gäster? Det låter inte så lockande men upplevelsen var inte alls som förväntat, den var helt fantastiskt bra på alla sätt. Svartklubben ligger på en tvärgata bakom Nytorget.

Svartklubben, Södermannagatan 27, 08-644 20 21, läser mer www.svartklubben.nu, boka på www.ticnet

 

Nybakat bröd hem till frukosten!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Prenumerera på bröd, kan man det? Ja, nu med internetbaserade bageriet By The Bakery är det möjligt. Med en prenumeration på By The Bakery får man nybakat bröd av olika sorter levererat hem till dörren. Brödet bakas med de bästa råvarorna på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt efter konstens alla regler. Brödet paketeras när det börjat svalna i en anpassad pappkasse som låter brödet andas på bästa sätt. Brödpåsen körs ut under natten och hängs på ditt handtag strax innan solen går upp, senast 07:00. Väldigt smart och bekvämt! Speciellt till helgen förstås. Anders Rask ligger bakom idén och han hade en vision om att alla förtjänar det bästa brödet. Det var upptakten till att han drog igång By The Bakery. Anders har varit verksam inom restaurangbranschen i sju år och drivit Österbybruks Herrgård med hotell, restaurang och konferens. Där föddes också idén om duktiga bagare och ett gott bröd på allas frukostbord. Nu är det möjligt!

Beställ på: bythebakery.se

Senast uppdaterad 2014-05-21 16:51
 

Beställ bästa Grillboxen på nätet!

E-postadress Skriv ut PDF

 

MAT & VIN Nu är det dags att den vår och sommar genom att flytta ut matlagningen till trädgården, altanen eller klippan. Grilla ett lyxigt spett, en chilimarinerad flankstek eller tillaga sommarens godaste hamburgare. Vi har hittat den bästa grillboxen, den innehåller rostbiff, rostafilé, flankstek, grillbitar och annat. Boxen levereras hem till dörren eller till utlämningsställe. Smart lösning tycker vi och rekommenderar gärna. Det bästa är att allt är närproducerat, KRAV märk och ekologiskt. Läs mer och beställ på:
Gröna Gårdar.se

 

Senast uppdaterad 2014-05-21 16:43
 

Vilt runt knuten!

E-postadress Skriv ut PDF

Ännu har inte kylan tagit oss med kraft. Men jag står beredd. Skåpen är fyllda med värmeljus, varma sköna plädar är framtagna och mysstämningen är påknäppt. Och jag fortsätter att botanisera bland de vilda smaker som vårt land bjuder oss på. Älgjakten är i full gång, så nu är det bara att ”jaga” tag på en bit älgkött. Själv lade jag ut en förfrågan via facebook, och fick napp direkt!  Ännu ett tecken på hur effektivt det sociala mediet är. Har sedan tidigare inhandlat en frysbox, så nu är det säsongens vilt som åker ned i den. Känslan av att kunna välja sin mat, direkt ur frysen full av kött, som kommer ifrån ”glada” djur, är mycket tillfredställande!

 

Souvas - det bästa från norr!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Klar hög luft sköljer ner i mina lungor, och efter denna fantastiska sommar med mycket grillat och kalla anrättningar, längtar jag efter varm smakrik mat. Och vi på trevlig helg har ätit souvas, och bestämt oss för att det får bli höstens maträtt nr ett! Souvas är lättsaltat rökt skivat (skav) reninnanlår och används ofta i det samiska köket. Det liknar renskav, fast smakar så mycket bättre! Och är väldigt lätt att tillaga.

Souvas, kantareller, messmör

Underbart gott recept för 6 pers:

800 g souvas
1 stor gul lök
3 dl kantareller
5 dl grädde
5 msk messmör eller ½ del riven smakrik hård mesost
2 msk japansk soja
3 msk smör
Enbär, salt, peppar
Lingon

Mandelpotatismos

1,5 kg mandelpotatis

1,5-2 liter röd mjölk eller gammeldags mjölk
4 äggulor
muskot, salt, peppar

Koka potatis. Under tiden bryner du den hackade löken och kantarellerna tillsammans med fint skivad souvas i en vid stekpanna på hög temperatur. Slå över grädde, enbär och soja och låt koka ihop i 10 minuter, ha i messmör eller riven mesost, salt och peppar, koka 5 minuter till och smaka av. Låt stå o småputtra medans du gör potatismoset. Pressa eller ”stompa” potatis (beroende på hur grov du vill ha den), häll över det smälta smöret, och den uppvärmda mjölken, tillsätt äggulor och smaka av med salt, peppar och muskot. Här kan man även lyxa till det med riven västerbottenost i moset, som då blir lite ”stabbigare”, tänk på att späda ut med mer mjölk, om så önskas. Funkar även utmärkt med bara pressad potatis till också! Servera med rårörda lingon.

Rekommenderade drycker:

2012 Château de Cléray Muscadet Sèvre-et-Maine sur lie, Loire, Frankrike (2185) 64 kr
Koncentrerat fruktigt vitt vin med läskande syrlighet. Smak av färsk ananas och tropisk frukt och kritiga mineraler. Sur Lie betyder att vinet har legat på sin jästfällning, vilket här ger en fin fruktighet och fräschör. God till skaldjur.

2010 Crozes-Hermitage, Cave Tain Frankrike (2815) 99 kr
Rött kryddigt och mustigt vin med mörka solvarma björnbär, viol, fat, rökigt eneträ, mynta, lakrits, örter och kryddor. Elegant stram syra.

Mölska Hörebacken, 9,5 %, Mjödhamnen AB, Sverige(89042) 94,40 kr
Här har vi en ölliknande produkt, som är en ”blandning mellan öl och mjöd” En honungsdryck med malt. Liknelsen kan göras med en Imperial porter. Smakrik, mörk, bitter, tät med rostade toner. God till smakrika grytor, ostar, choklad och ostron. Våga prova nåt nytt!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

Höst i sikte!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Nu är höstens intågande nära och vi kryper in i våra hem för att mysa. Goda viner och hemmamiddagar står på menyn och vi funderar ut vilka röda viner som passar till vilka kötträtter. Vi plockar svamp och bär. Pysslar och inreder. Det inhandlas stearinljus, doftljus och värmeljus i mängder och vi boar in oss för kommande kalla kvällar och nätter. Och jag har precis funnit en ny bekantskap. En dryckesvän. Mina vyer har vidgats, igen.
MJÖD, heter bekantskapen och drycken. Och jag är betagen. Betagen för att den kommer härifrån oss i Sverige, och att den görs på en fin och ursprunglig råvara: honung.
Att vi kan skapa oss någonting eget att vara stolt över. Mjöd tillverkas i andra delar av världen också, där det finns honung. Den mjöd jag har provat var både torr, lätt stram och elegant, nästan vinliknande i sin stil och långt ifrån mina föreställningar om ”vikingadrycken” mjöd. Och att det var stor skillnad på var honungen till mjöden kom ifrån, ursprunget var intressant att känna. Jag fick också prova halvtorr och sötare mjöd, även sådan som var smaksatt med lingon och blåbär. Variationen var stor och spännande.

Så här kommer lite mjödtips från mig och ett rött vin!
2010 ”Tatt av vinden”, Bohuslän, Mjödhamnen 10,3 % Sverige (70307) 172 kr
En ljus mjöd som är lätt, frisk och elegant. Toner av citrus och lätt rökighet.
Passar till varmrökt lax med en krämig citrussås med gräslök och lite senap i.
Denna mjöd är ”Alsacelik” i sin rena eleganta stil.
2010 ”Söt mot bin”, Hälsingland, Mjödhamnen, 12,2 % Sverige (90190) 179 kr
Ett något sötare mjöd med stor koncentrerad doft av honung och hallon. Lätt bitter. Passar till patéer och chark eller bara som en fördrink.
2009 Seghesio Old Vine Zinfandel, Sonoma, USA (95240) 299 kr
Ett rött höstvin som ni måste skynda om ni vill hinna med att köpa! Detta vin säljer alltid slut efter knappt en månad i butikerna…Generös fruktighet, mörka bär, plommon, blåbär, vildhallon, fat, choklad och mynta. Detta har hög mysfaktor i soffan, och jag tänker inte dela med mig….välgjort och snyggt vin!


Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2013-09-18 16:33
 

Blomknoppar spricker och känslor spritter!

E-postadress Skriv ut PDF

 

Krusenberg Herrgård erbjuder man i helgen en vinprovning med middag tillsammans med Sandra Tavares da Silva, kvinnan bakom vinhusen Wine & Soul och Quinta de Chocapahla, ta bilen eller båten dit. sjonaramoten.se/krusenberg/om-krusenberg.Om ni inte har möjlighet att åka iväg så kan ni få prova hennes viner under avslappnade former i baren på restaurang Jonas i Stockholm restaurangjonas.se

Under fredagskvällen den 25 maj mellan kl. 18-20.30 serveras hennes viner på glas.

Nästa vecka börjar ”Smaka på Stockholm” en tradition som är inne på sitt 21 år (!) och den väntas dra ½ miljon besökare! I kungsträdgården dukar restauratörer upp smakportioner till försäljning, kända kockar lagar mat och hela krogstockholm lyfts fram genom olika jippon i samarbete med Culinary Week.

Mat och dryck blandat med underhållning erbjuds den 1 juni-6 juni.
Själv kommer jag att arbeta med matvandringar på ”Le Trois Halles”, läs mer och boka på culinaryweek.se/.

Det har hänt en hel del från starten av ”Smaka på Stockholm”, evenemanget har växt enormt och fokus sätts på kvalitet och hållbarhet.

Viner av Sandra Tavares da Silva, här rekommenderade till enkel mat:

2010 Quinta de Chocapahla Branco, Estremadura, Portugal (88753) 109 kr

Ett vitt fräscht, smakrikt och fruktigt vin med smak av gröna äpplen, citrus och fläderblom.
Servera till grillade räkor, aioli och grillat surdegsbröd.

2007 Quinta de Chocapahla Red Wine, Estremadura, Portgal (88753) 109 kr
Rött medelfylligt vin med mogen frukt av mörka bär, peppar, rökighet och örter.
God till plockrätter med charkuterier och ostar.

2008 Quinta de Chocapahla Cabernet Sauvignon (90521) 139 kr
Smakrikt och fruktigt rött vin med både mörka och ljusa bär, fat, kaffe och viss blommighet.
Passar till grillade ribs med coleslaw och klyftpotatis med örter.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-05-25 09:18
 

Recept till påskhelgen!

E-postadress Skriv ut PDF

 

Kallrökt lax med citronkräm

4 pers

8 skivor kallrökt lax
100 gr chèvreost, utan skinn
2 msk flytande honung
2 dl crèmefraiche eller smetana

2 citroner, skal och saft från 1 citron

1 päron

Salt och peppar

Mixa eller rör ihop chèvreosten med alla ingredienser, tänk på att laxen är salt, så var försiktig med saltet.
Låt röran stå i kylen minst 2 timmar och stelna. Crèmefraiche blir lätt rinning när man rör eller mixar den.

Ta en matsked röra i varje skiva lax och rulla ihop. Lägg upp på varsin tallrik, eller ett stort fat vid en buffé. Garnera med torrostade solrosfrön och päron skurna i bitar.
Rullarna kan göras iordning dagen innan.
Med smetana blir den dessutom laktosfri. Glutenfri.


Lammstek med ugnrostad butternutsquash och solgul paparikasås

4 pers

1 kg benfri lammstek
Rosmarin och timjan- stöt i mortel med 5 st vitlöksklyftor

Salta, peppra och rulla steken i rikligt med färsk rosmarin och timjan. Sätt in i 225 grader varm ugn och stek tills den fått fin färg, ca 30 min, sänk sedan till 130 grader och kör steken till 55 grader med en stektermometer. (70 grader för välstekt kött.)
Detta ger en mör och saftig stek med ”krispig” yta.
Låt vila delvis täckt i folie, ca 30 minuter innan den serveras.

Paprikasås:
2 gula paprikor

3 dl grädde

(Ev 2 msk smetana)

1 lök

1 vitlök

Köttbuljong

Salt, peppar

Hacka paprika och lök i mindre bitar, bryn i smör tills de blir mjuka. Slå på grädde, ½ dl köttbuljong eller 1 st buljongtärning. Låt såsen koka ihop, mixa den slät, salta och peppra. Späd om den är för tjock med lite vatten. Är den för tunn, lägg i 2 msk smetana så tjocknar såsen, utan att du behöver ha i en massa mjöl, då blir den glutenfri.

Butternut squash (en slags pumpa med orangekött)
ca 1,5 kg, skalas och delas på längden, ta ur kärnhuset.

Skär upp i 1*1 cm och ugnsrosta på 225 grader med olja, salt och peppar i ca 10-15 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara al dente.
Servera rätten med haricots verts.

Glutenfri om den reds med smetana.

Citronpannacotta med mandelbiskvi

4 pers

5 dl vispgrädde 40 %

2 msk socker

2 gelantinblad

1 citron, rivet skal och saft

Koka upp grädde med socker och citronsaft, ta åt sidan och rör ner citronskal, och de uppsvällda gelantinbladen. Häll upp i 4 mindre glas, skålar. Låt stå kallt minst 1 timme.

Topping

3 dl mandelbiskvier
2 msk limoncello (citronlikör)
2 dl hallon eller andra bär

Krossa mandelbiskvier och blanda med limoncello strax innan servering och toppa på pannacottan.



Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-04-18 14:41
 

Time for a cup of tea

E-postadress Skriv ut PDF

Nu när vi vaknar till ur vinterdvalan och de första värmande solstrålarna lockar oss ut på härliga vårpromenader, är det helt underbart att få sätta sig ner med en kopp välgörande och uppiggande te full med antioxidanter. Te är efter vatten världens mest druckna dryck! På Svenskt tenn har man öppnat en tesalong med afternoon tea, till grundaren Estrid Ericsons minne, som hade en stor fäbless för te, hon drack alltid fem koppar om dagen.
På tehuset Chaikana blir man serverad en fransk variant på afternoon tea, med franska snittar och brioche med ost och marmelad, Ashok Kapoor, som är ägaren till Chaikana, besitter stor kunskap om sina teer från världens alla hörn.
Nordiska museet har man tedans med tillbehör på lördagar mellan kl. 15-17 från den 3-24 mars.

Ha en härlig tebjudning hemma i vår, ta råd från ett proffs från en tehandel, och gör teet efter konstens alla regler, välj hellre färre sorter och ge dina gäster en upplevelse!  Duka upp med små goda sandwichar med olika fyllningar, scones med marmelad och färskost, morotsmuffins och någon liten god kaka och njut lääänge.

Så lite andra goda drycker inför helgen:
NV Champagne Billecart-Salmon Brut Rosé, Frankrike (7758) 569 kr
Fredag 16 mars är det säljstart på denna välrenommerade rosé
Torr och frisk som en vårvind i medelfyllig stil med smak av smultron, hallon och röda äpplen. En traditionell rosé måste få inviga vårens framfart och blir toppen efter tebjudningen att fräscha upp smaklökarna med.
Underbar till snittar, skaldjur eller en kalvstek med en lätt touch av rosépeppar i såsen.

2009 Château les Roches Gaby, Canon-Fronsac, Bordeaux, Frankrike (3071) 139 kr
Generöst mörkfruktigt rött vin i klassisk bordeauxstil med svarta vinbär, ceder, fat, läder och kaffetoner. Snyggt stram med fräscha syror, blir toppen till en blodig entrecôte med rödlöksmör. Luftas med fördel en timme innan.

Lagavulin 16 Years, Malt Whisky, Islay, Skottland, 200 ml (400) 199 kr
En smakrik whisky fullpackad med rökighet, fat, tjära, torkad frukt, smörkola och nötter, säljs i liten behändig storlek. Ännu en uppvärmande dryck efter en lång härlig promenad, serveras med fördel i en aromkupa, sittandes i en skön fåtölj.

Du vet väl att man kan få utvalda viner skickade direkt hem? På vinlådan.nu kostar 6 flaskor vin av högsta kvalitet 895 kr, transport inom Stockholmsområdet kostar 190 kr. Gå in direkt här via länken och beställ!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-03-16 09:04
 

Januari - den stora utrensningsmånaden

E-postadress Skriv ut PDF

 

MAT & VIN I januari säljs det träningskort som aldrig förr och de flesta har börjat ”ett nytt liv” man får dock inte glömma att det är de små stegen som gör störst verkan i vårt liv. Att göra en utrensningskur är ett mycket populärt alternativ, och Raw Food är en allt större växande livsstil, där man äter endast levande föda bestående av grönsaker, frukt och nötter som man inte har behandlat eller upphettat över 40 grader.

Strunta i att inhandla dyra vitaminpiller, pulverpåsar och andra dyrbara oftast verkningslösa preparat och gör dina egna vitaminbomber istället. En bra investering för året är en råsaftcentrifug och en bra mixer/blender. Då kan du experimentera dig fram själv, och på nätet hittar du en uppsjö av tips, recept och råd på hur du ska göra goda och näringsrika smoothies, soppor och juicer. Men vi måste förstås unna oss något gott att dricka till och i januari är det också den reamånaden i affärerna och på systembolaget rear man sina viner då och då under året, så jag passar på att rekommendera några av dessa:

2008 Winkeler Jesuitengarten Riesling Trocken, Allendorf, Rheingau, Tyskland (5823) 89 kr (112 kr)
Ett vitt vin med dofter av mineral, aprikos och mango. Smaken är torr och något utvecklad med frisk syra. En god Riesling för ett bra pris! Passar till skaldjurscocktailen med mango, citrus och rostad kavringscrunch.

2007 Chateaû La Gaffelière, Saint-Emilion Grand Cru Classé, Bordeaux (96790) 375 kr
(469 kr) En klassisk röd Bordeaux med doft av mörka bär, plommon, cassis, läder, mineraler och viss rökighet. Smaken är medelfyllig med fräsch syra och fina tanniner. Låt detta vin få luftas i karaff i 2 timmar om det ska drickas nu, annars låt ligga i 3 år, men den kan lagras upp till 15 år. Mycket bra pris för detta eleganta vin! Njut till en biff med champinjoner, lök, haricots verts och rödvinssås.f

Ha en riktig skön helg i hälsans tecken!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-01-27 08:19
 

I kryddornas tid

E-postadress Skriv ut PDF

I adventstider vill vi känna julens dofter och smaker av kanel, ingefära, stjärnanis, nejlika, pomerans, saffran och kardemumma. Dessa kryddor som i orienten används så flitigt året runt, använder vi mest runt juletid, lägg därtill granens, stearinljusen och den senapsgriljerade skinkans dofter och vi minns med hela vår kropp barndomens jular. Min julklappslängtan må vara förbi, men doftupplevelserna ger mig fortfarande en djup tillfredställelse, och får jag välja mellan julklappar och julens magiska dofter så blir valet lätt!

 

Hjortfilé med kaneldoftande sås, 6 port
1 kg finputsad hjortfilé
kryddblandning som klappas in i köttet innan stekning:
1 msk flingsalt
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2 tsk grovmald 4 sorters peppar
1 tsk mald kryddnejlika

Stek filén hel i panna med smör, låt vila i folie i ca 15 minuter på varm/ljummen plats. Gör en rödvinsås och lägg ner 2 kanelstänger, låt såsen dra åt sig av kanelen. Servera en krämig potatisgratäng till eller de klassiska hasselbackspotatisarna.

God dryck till helgen:
2010 Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal (6707) 124kr
Torrt, friskt och fruktigt vitt vin med tropiska toner av färsk ananas, lime, melon, grape och blommor Smakrikt vin med fräsch syra, god till smakrik skaldjurspasta.
2010 1865 Cabernet Sauvignon, Viña San Pedro, Maipo, Chile (16672) 119 kr
Rött fruktigt och generöst vin med mörka bär, plommon, svarta vinbär, björnbär, vanilj och fat. Bra syra och härliga tanniner, passar bra till hjort med smakrika tillbehör.

Rom Diplomático Ambassador, Destilerías Unidas, Venezuela (86463) 1950 kr
Om man vill skämma bort sig själv med en riktigt bra rom eller om man vill ge bort en julklapp till konnässören, så är det här den! En rom av världsklass med smakupplevelser som ständigt överraskar, måste upplevas! Beställningssortiment och endast få flaskor finns. Snygg förpackad i trälåda.

En riktigt trevlig adventshelg!
Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat

www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2011-12-09 06:33
 

Recept till Fars dag!

E-postadress Skriv ut PDF

Här kommer recepten till Fars dag!

 

Kålsoppa 8 pers

1/2 vitkålshuvud

3 liter vatten (buljong)

om du inte kokar egen buljong, så använder du ca 3 kött/kavlbuljongtärningar

2 msk smör

3 msk sirap

10 hela kryddpepparkorn

3 lagerblad

några nypor torkad timjan

salt och peppar

Skär vitkålsbladen i ca 2*2 cm, bryn lätt i smör tills de blir glansiga och mjuka, ringla över sirap. Låt kålen endats få lätt ljus färg, bryn inte för hårt då blir soppan bitter.

Häll på buljongen eller vattnet med buljongtärningarna, lägg i kryddorna, låt puttra under lock i ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

Soppan blir godast om du gör den dagen innan, så smakerna sätter sig.

Päron Belle Hélène 8 pers

8 st inte alltför mogna conference päron

1 vaniljstång

2 liter vatten

1 kg socker

1 citron

Skala de hela päronen, men spar stjälken. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en kastrull med vattnet och sockret, låt även den halverade och urskrapade vanlijstången få koka med. Låt lagen koka ihop i ca 3 minuter, och lägg sedan ner päronen och låt de sjuda i ca 20-30 minuter. Päronen ska vara nästan helt mjuka, tänk på att de mjuknar efter att de ligger kvar i den varma lagen, så ta upp dem innan de är helt genomkokta. Om päronen vill flyta upp under sjudningen klipper du ett ark smörpapper och lägger som ett lock direkt på dem.

Låt allt svalna av och pressa i en citron, och låt stå kylt. Görs med fördel några dagar innan. Skär av en jämn yta under päronen innan du ställer upp den på desserttallriken.

Serveras med varm chokladsås, lättvispad grädde eller vanilglass

Dryckestips:

Oppigårds Amarillo Ale, Sverige, 5,9 %, 330 ml (1442) 18,80 kr

Fuktig och smakrik öl med humletoner (Amarillo), pomerans, knäck och kraftig efterbeska.

2010 Satellite Gewurztraminer, Johnson Estate, Marlborough, Nya Zeeland (6489) 99 kr

Vitt halvtorrt vin med stor fruktig och blommig doft av päron, ananas, litchi, vita blommor, fläder och honung. Vinet passar till rätter med lite sötma och krydda i.

2008 Tautavel Réserve, Gérard Bertrand, Frankrike (2291) 99 kr

Fruktigt smakrikt rött vin från med druvor som grenache, carignan och syrah. Svarta vinbär, plommon, viol, kryddor och örter. Väldigt gott vin med liten peng!

 

Senast uppdaterad 2011-11-25 09:18
 

Äppel Päppel Piron Paron

E-postadress Skriv ut PDF

 

Kära svenska äpplen, ju äldre jag blir desto starkare blir min kärlek till er! Vilken rikedom i smak och aromer. Små, stora, glansiga, röda och gröna, variationerna är många på alla sorter vi har. Och det är bara fantasin som sätter gränser på vad vi kan göra med dessa underbara ting! Puréer, marmelader, pajer, kakor, saft/juice och diverse tillbehör i mat. I helgen blir det en äppelfest hos mig!

Och som fördrink med snittar serveras det färskpressade äpplen ur min råsaftcentrifug med äppelbröd och ost.

Äppelfläsk 4 port.24Ä

800 g stekfläsk
6 matäpplen, tex gravensteiner
2 gula lökar
Malen kryddpeppar
6 hela kryddnejlikor


Skär fläsket i skivor och stek det knaprigt i stekpanna, krydda med kryddpeppar. Ta upp och lägg åt sidan. Skala och skiva löken i tunna skivor, stek dessa i stekflottet från fläsket tills de är glansiga och mjuka. Skala och kärna ur äpplena och stek dem ihop med löken tills de blir mjuka. Lägg tillbaks fläsket i pannan och lägg i kryddnejlikorna, och värm upp under lock.

Servera direkt ur stekpannan med grovt mörkt bröd och potatispuré.

 

Äppelmust Gravensteiner, Gastronomigruppen, Sverige, 375 ml (99993) 34 kr
Halvtorr alkoholfri must med tydliga mogna äppeltoner, mycket frisk och fräsch syra, en must med vuxensmak! Elegant och välgjord. Äpplena kommer från Rudu Gård i Småland.

2009 Cidre Dupont Reserve, Frankrike, 750 ml (1802) 109,40 kr
Torr fruktig cider med mogna vinteräpplen, nötter, halm och ekfat. En cider i ”vinstil” i tjusig flaska. Serveras gärna till galettes fylld med bayonneskinka och gruyère ost.

St Stephan’s Crown Tokaji, Ungern, 500 ml (12905) 129 kr
Bärnstensfärgat, sött vin med frisk syra, bränd ton och mogna röda äpplen, god till den knäckiga äppelpajen eller crème brûlée med bränt socker.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

 

Senast uppdaterad 2011-11-09 16:45
 

Pumpa, vitlök och spöken

E-postadress Skriv ut PDF

 Halloween i Sverige och i USA infaller lite olika, 31 oktober i USA och i Sverige har vi en tradition med att fira dagen innan All Helgons dag, som i år är på lördag 5 november, så aftonen blir på fredag. Lika snurrigt blir det varje år, när ska vi fira?

 

Jag tar tillfället i akt och halloweenar denna helg samt nästa helg!

Pumporna kommer att börja lysa redan i helgen, och på innanmätet gör jag rostat pumpamos till viltsteken, en härligt mustig plommonsöt skysås med örter i får ackompanjera.

En pumpasort jag verkligen gillar är butternut squash- den är mycket god att göra soppa på.

Butternut squashsoppa:

700 gr butternut squash i bitar
4 schalottenlökar
2 msk smör
6 dl vatten
kycklingbuljong
2 dl grädde
4 msk smetana

Hacka löken och fräs i smör, i med squashbitarna och fräs ihop, slå över vatten och buljong, koka i ca 30 minuter, mixa den slät, häll i grädden och koka ihop i 10 minuter till, smaka av med salt och peppar, en liten bit färskriven ingefära ger en extra pikant smak.
Servera med en klick smetana i varje skål, njut rejäla bitar gruyèreost till!

Trevliga helgdrycker:

2010 Dr L Riesling, Dr Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland (7218) 79 kr
Halvtorrt vitt vin med fräsch syra, fruktigt och druvtypiskt med inslag av mineraler och gråpäron. Ett vin som kräver en del sötma i maten, god till pumpasoppa.

2009 Seghesio Sonoma Zinfandel, Kalifornien, USA (22562) 179 kr
Mycket fruktigt rött vin med mörka plommon, choklad, vanilj och mynta. God till vilt och smakrika mustiga rätter. En klar favorit!

2004 Blandy’s Colheita Malmsey, Madeira, Portugal 500 ml (7833) 129 kr
Att avsluta middagen med en söt och nötig Madeira med smak av torkade frukter, rostade hasselnötter och moscovadosocker är en fröjd! Till ostar, choklad, nötter och crème brûlée. En öppnad flaska håller lääänge väl försluten.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

Senast uppdaterad 2011-10-21 10:25
 

Storm, regn och strålande solsken!

E-postadress Skriv ut PDF

Nu är det förändringarnas tid, grönskan börjar ändra sin kulör, väderleken spelar en ett spratt genom kalla mulna mornar som spricker upp i en leende solskenseftermiddag och avslutas med en blåsig och regnig afton. I media skrivs det om den turbulenta världsekonomin som gör oss medborgare ängsliga och nervösa inför nyinvesteringar. Min privata investering blir en välfylld kyl, av väl valda goda drycker och råvaror som jag kan komponera härliga middagar av.

Lättstekta pilgrimsmusslor med dill och citronstekta kålrötter, en dressing på olivolja, mangobalsamicovinäger, tärnad aprikos, citronzest, citronsaft, salt och peppar, blir en delikat liten rätt som jag sköljer ner med en halvtorr Tysk riesling.

Den andra rätten blir rullader av tunna skivor fransyska som jag fyllt med bacon, pepparrot och dijonsenap, dessa får puttra i tjock grädde en klick dijonsenap samt en skvätt rött vin i ca 45 minuter, krydda upp såsen. Såsen ska vara härligt krämig och smakrik, ett rött smakrikt vin från Argentina blir toppen till!

Bubblor får som vanligt inleda middagen, sippandes under själva tillagningen.

NV Champagne Jaquesson Cuvée nr 734, Frankrike (7436) 399 kr
Druvblandning på alla 3 champagnedruvorna; chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Torr medelfyllig stil med röd frukt, nötter och krämig mousse.

1999 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland (95635) 139 kr
Ljusgult halvtorrt vitt vin med utvecklad doft och smak av torkade aprikoser, honung, örter och petroleum, uppfriskande och läskande syra.

2008 Altos las Hormigas, Mendoza, Argentina (92188) 199 kr
Fruktigt rött vin med blåbär, mörka körsbär, örter, kaffe, choklad, läder och fat. Fräsch balanserad syra och inlindade mjuka tanniner. Lång eftersmak.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
i Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2011-09-16 07:40
 

Tryffel- det svarta guldet!

E-postadress Skriv ut PDF

 

I oktober börjar tryffelsäsongen i Sverige och på Gotland kan man åka på tryffelsafari! Vandra med tryffelhundar och tryffelexperter, äta en 6-rätters tryffelmiddag på smakrike krog, och bli en tryffelkonnässör. Passa även på att besöka en vingård: Gutevin, prova rom på Träkumla Rom och ät goda ostar från Stafva Gård. En liten miniweekend utanför Stockholm i vårt matland Sverige. Gå in på Gotlands turistservice, det finns fler som anordnar tryffelsafari och massor av matproducenter att besöka. Vill man hellre stanna hemma så kan jag varmt rekommendera Restaurang Gotland, som from tisdag 11 oktober kommer att erbjuda sina gäster Gotlands tryffel, www.restauranggotland.se

Ni som missade förra helgens Whisky & Beer Festival, har chansen att gå även till denna helg, de firar 20 års jubileum så blir det lite extra festligt på lördagen.

2Soppa från Smakrike Krog, Gotland
500 g Butternutsquash, skalad och tärnad
5 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
2 st schalottenlökar, skalade och hackade
3 dl vispgrädde
50 g smör
10 g tryffel
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, tillsätt lök och butternutsquash och låt fräsa utan att de tar färg. Tillsätt buljong och vin låt sjuda i cirka 30 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp. Mixa alltihop med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Sila. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med finhackad tryffel. Serveras rykande varm med gott bröd och pålägg.

 

Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, Gisborne, Nya Zeeland (7859) 79 kr
Torrt mousserande vin med tropisk frukt, gröna äpplen och citrus, frisk syra. Ett otroligt prisvärt bubblande vin, god som fördrink på stora kalaset.

Beskrivning: http://www.recept.nu/receptnu/images/pixel.gif2009 Château de Lagarde Cuvée Prestige Blanc, Bordeaux, Frankrike (95660) 109 kr
Vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc/semillion. Vinet är torrt och fruktigt med äpplen, rostade fat, örter, nötter och brynt smör. Ekologiskt odlad.

2008 Sokol Blosser Oregon, USA (91102) 199kr
Pinot Noir är druvan som här ger ett rött vin med mogna jordgubbar, plommon, kaffe, örter, fat och kryddor. Elegant stram med fin balanserad syra och sammetslena tanniner.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

Senast uppdaterad 2011-10-07 10:45
 

Öl, whisky och musslor

E-postadress Skriv ut PDF

Nu i helgen går den stora öl och whiskymässan av stapeln ”Stockholm Beer and Whisky festival” i Nacka Factory, Nacka Strand för 20:e året i rad! 20 års jubileum och det firas med en rad nya aktiviteter och en mässa större än någonsin. Förra året satt jag med i domarpanelen, där det korades priser i olika kategorier av öl, och det var mäktigt! Jisses hur många olika ölsorter och stilar det finns! Det är världens största whiskymässa, och den räknas som en av de tre viktigaste ölmässorna i världen, det kan vi känna oss stolta över!

För tredje året finns ”Taste and Experience” en till mässa i anslutning till de gamla lokalerna med champagne, tequila, rom, choklad, mat och en hel del till att välja bland. Massor av provningar erbjuds och föreläsningarna hålls av Sveriges absoluta elit inom dessa drycker. 29 sept-1 okt & 6 okt-8 okt.

Vi syns där!

 

Blåmusslor kokta i ale, grädde och persilja (recept tasteline)


1 kg musslor
2 st schalottenlökar, skurna
1 st morot, skivad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 st färsk vitlök, alt. 4 vitlöksklyftor
Olivolja till stekning
4 dl aleöl
1 msk kycklingfond på flaska
2 st lagerblad
1 knippe timjan
3 dl vatten
2 dl grädde
1 dl hackad persilja
Salt, nymalen peppar och citronjuice

 

Gör så här med musslorna:

1. Skölj musslorna noga innan kokning och släng de som är trasiga.

2. Släng även de musslor som är öppna och som inte sluter sig när man knackar på skalet.

3. Stek grönsakerna i lite olivolja i en stor kastrull.

4. Häll i musslorna och rör runt.

5. Tillsätt öl och koka upp därefter fond, lagerblad, timjan & vatten.

6. Låt koka under lock i ca 5 minuter, häll av musslorna och spara spadet.

7. Koka ner spadet i ca 5 minuter, tillsätt grädde och persilja, mixa med citron, salt och peppar.

8. Servera dem i en större skål ihop med såsen.

 

Goda ölsorter:

Maredsous Blonde Ale, 6 %, Duvel Moortgat, Belgien 330 ml (1511) 18,20kr

Mycket fruktig och blommig öl, humlearomatisk och gräsig Medelbeska och läskande.

Landsort Lager 5,3 %, Nynäshamn Ångbryggeri, 500 ml (1466) 28,50 kr

Ljus lageröl med tydlig malt och beska, fruktiga toner och humlearomer lätt citrus avslut.

Franziskaner Hefe-Weiss Bier 5 %, Tyskland (1687) 19,50 kr

Bärnstensfärgad och ofiltrerad veteöl med lätt beska, fyllig smak av bröd, kryddor och citrus.

Sigtuna Höstporter 5,5 %, Sverige, 500 ml (11806) 24,90 kr

En mörk mustig öl av typen stout, fyllig och smakrik. Rostat kaffe, mörkt bröd, choklad, soja och lakrits.

 

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat

www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2011-10-07 10:45
 

Låt andra välja åt dig!

E-postadress Skriv ut PDF

Nu tänker jag ge er ett tips på en vinlåda som levereras hem till er dörr! Den heter www.vinlådan.nu och där kan du beställa en vinlåda om 6 flaskor. Dessa viner är omsorgsfullt utvalda och kvalitén är hög, med en bra prisbild. De fokuserar på viner från Frankrike och Italien.

 Gå in och beställ höstlådan innan 29 september, den innehåller många godingar som jag ser fram emot att få hemlevererade och som kommer att passa till höstens skaldjursanrättningar, mustiga grytor och plockmat med kallskuret. Det är en bindningsfri prenumerationstjänst och du får dina viner hemlevererade 4 ggr/år. Smidigt!

 

Viner i höstvinlådan:

2009 Chablis Terroir de Chablis Patrick Piuze, Bourgogne, Frankrike
Torr, frisk, ren och hantverksmässig Chablis med egen stil.

 

2009 Montlouis Sec Cuvée Touche Mitane, Rochers des Violettes, Loire, Frankrike
Ett torrt friskt vitt vin på druvan Chenin blanc som här ger ett vin med komplexitet och elegans.

Little James Basket Press, Château de Saint Cosme, Rhône, Frankrike
Ett årgångslöst rött vin på druvan grenache från en av Rhônes nya stjärnskott!

2009 Dolcetto d’Alba, Luciano Sandrone, Piemonte, Italien
Dolcetto är vinstilen och namnet på druvan som italienarna dricker till vardags, ett lättare och fruktigare rött vin med en fin friskhet och med en lätt strävhet.

2007 Chianti Classico La Camporena, Toscana, Italien
En modern ekologisk Chianti. Sangiovesedruvan är den som dominerar i Chianti Classico och ger fruktiga medelfylliga viner med mörka körsbär, moreller och fräsch syra.

2007 Lirac Domaine la Lorentine, Dom. de Marcoux, Rhône, Frankrike
Ett rött biodynamiskt vin från två systrar som tycker att just årgången 2007 blev deras bästa vin med fin fruktighet och koncentration.

Hélène R. Westelius
Sommelier & matkreatör
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen
www.helenesvinomat.se

 

 

Senast uppdaterad 2011-09-10 10:31
 

Moules Frites med pommes pont neuf!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN I helgen blir det Moules Frites a la Belgien till förrätt; blåsmusslor i lök, vitlök, persilja och öl med aioli och hemgjord tjocka pommes frites, fantastiskt gott! Till varmrätt blir det klassisk kalvstek med smakrik gräddsås, pressgurka och svartvinbärsgelé, minnen från min barndom. Vill man hitta en restaurang som serverar mycket goda musslor kan jag rekommendera restaurang Akkurat på söder i Stockholm, de har många olika varianter att välja på och är kända för sina musslor! Dessutom har de ett enormt utbud på öl och whisky.
Helgens dryckesförslag:
Vårwit, Beer Here, Danmark, 33 cl (nr 1502) 19,90 kr
Frisk, fräsch och fruktig veteöl med jästfällning. Smak av aprikos, lime och ingefära.
2009 La Gascogne par Alain Brumont, Frankrike (2882) 69 kr
Torr, frisk och fruktig med nässlor, äpplen, krusbär och viss bitterhet. Ett mycket lättdrucket vin som passar till mycket.
2008 Sandalford Estate Reserve Cabernet Sauvignon, Australien (nr 94956) 199 kr
Fruktigt, smakrikt och generöst rött vin med mörka bär, cassis, plommon, tobak, kaffe och mynta.
Hélène R. Westelius
Sommelier & matkreatör
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen
www.helenesvinomat.se

 

En enkel tulpan och helgens tema är klart!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN I helgen fick jag en vacker bukett, pussmun, heter de och de är underbart söta och rosa tulpaner! Nu när vårkänslorna spirar i oss är en bukett blommor helt rätt att få och att ge bort, blommorna gav mig inspiration till helgens tema: rosa! Det blir en härlig grönsallad med polkabetor, chèvre, granatäpple, blandade frön och rosa rosblad till garnering, till det serveras det rosébubbel. Även desserten går i rosa tecken. Det känns väldigt vårlikt och man får en föraning av de många härliga sommarkvällar som väntar.

 

 

Senast uppdaterad 2011-03-29 07:36
 

Vår i luften och i mitt kök

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Våren är här! Med risk för några mer snööverraskningar så ligger ändå våren i luften, jag känner det i mina celler och jag kan dofta mig till att våren är här! Jag har vårkänslor i hela kroppen, jag känner mig mer nyfiken på livet än jag någonsin varit och har bestämt mig för att börja utforska världen mer! Jag kommer att bli mer noggrann på vad jag stoppar i mig. Och jag ser med glädje fram emot det nya förslaget att förbjuda transfetter i våra livsmedel, men innan dess avstår jag helt från färdiglagade livsmedel. Det kanske är lite för tidigt att leta vårtecken, men var så säker, jag kommer inte att missa ett enda denna vår!

 

 

Senast uppdaterad 2011-03-22 17:27
 

Matlagningsaktivitet för vännerna i helgen!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Till helgen har jag bjudit hem några vänner för en matlagningskväll tillsammans! Snittar och tilltugg har jag redan klart när gästerna kommer, då det kommer att ta minst 2-3 timmar innan maten är klar. Jag lägger upp det med olika ”stationer” tre stycken om två personer. Sedan får de tre paren ett varsitt recepthäfte på sin maträtt de ska tillaga. Det ska vara lätta maträtter och någorlunda genomtänkta, så att t. ex inte all mat ska vara i ugnen samtidigt.
Det blir en trerätters middag med en klassisk jordärtskocksoppa med kålrabbi till förrätt, helgrillad entrecôte med salt och örttäcke, hemlagad café de paris smör och smörstekt blandad svamp och haricots verts till huvudrätt och en lakritspannacotta med apelsinkompott till dessert.
Middagen blir en upplevelse då alla känner sig delaktiga och stolta! Och samtalsämnet är givet. Prova du också, det behövs skärbräda, kökshandduk och kniv till varje station. Resten av redskapen får man samsas om. Glöm inte att ha plåster nära till hands… Så till de viktiga dryckerna!

Senast uppdaterad 2011-03-15 11:58
 

Nu är det slutfjäskat för semlorna!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Efter veckans alla bjudsemlor (tjuvstartade i helgen) så känner åtminstone jag för att återfå skidformen som jag fick på sportlovet förra veckan, andra hälften av Sverige har ju sitt sportlov denna vecka, så de kan med gott samvete äta sina semlor när de sedan susar nedför backen eller horisontalt i spåren.
Därför serveras denna helg lätta fräscha rätter med smörjande fett för mina stela leder.

Jag känner mig lite trött på all snö och kyla nu, så jag tänker låtsas att jag är i varmare klimat, medan solen strålar in genom mina vårsmutsiga fönster.

 

Senast uppdaterad 2011-03-08 20:25
 

Ost och vin till helgen!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Jag älskar ost i alla former, smaker och priser. Ost är förförande gott! Och de flesta gillar ost. Det är enkelt att bjuda på och det finns så många goda tillbehör att välja på; valnötter i limehonung, tryffelhonung, päronkompott, körsbärspuré, inlagda söta små tomater, fikonmarmelad, hackade aprikoser.
Baguette och fruktbröd är mina favoriter till ostarna.
Solmarka bröd är ett tunnt, krispigt och lagom smakrikt hårt bröd. Det är svårt att rekommendera viner till en ostbuffé med olika smaker, med söta tillbehör så mitt tips är att bjuda på olika smaker av drycker.
Några fantastiska ostbutiker i stan är:
Androuet-den franska ostbutiken som importerar och lagrar sina ostar själv.
www.androuet.nu
Winjas ostkällare- en grosshandel med ostar från hela världen, charkuterier och tillbehör.
www.wijnjas.com
A Tavola-små lokala ostproducenter från Italien, Spanien, Frankrike och Sverig. www.atavola.se/texter/ost-chark.html
Vasastans ost- ostar från hela världen, och många bra svenska ostar
www.vasastansost.com
välsorterade butiker med bra ostutbud:
NK saluhall-fantastiskt bra ostutbud och fina tillbehör.
www.nk.se/sv/nk-stockholm/avdelningar/nk-saluhall

Så förstås saluhallarna på Östermalmstorg och vid Hötorget.

Senast uppdaterad 2011-02-23 09:09
 

Vit och vacker ligger snön

E-postadress Skriv ut PDF

 

MAT & VIN I helgen utmanar jag mina väninnor på längdskidåkning! Vad är väl härligare än att skida iväg i strålande solsken i den vita vackra naturen? Och att sedan få sätta sig ner, lutad mot en vägg och hälla upp en rykande varm soppa ur termos och bara låta solen värma upp mitt vindbitna ansikte.

Det blir en len och gräddig paprikasoppa med nybakt Levainbröd, från bageriet Petit France på Kungsholmen med en skiva god ost. När jag kommer hem från skidturen gör jag min egen Glüwein, en rödvinsglögg. Värm upp 1 flaska rödvin med 3 skivor citron, en kanelstång, 8 kryddnejlikor och råsocker efter smak. Låt dra i en timme. Värm sedan upp igen o sila, den får aldrig koka! Luta dig sedan tillbaks i soffan. Fjällkänsla! Här kommer några fler förslag på drycker som jag tycker ger samma härliga fjällkänsla.

Senast uppdaterad 2011-02-16 07:47
 

Mörk rom med choklad och klassisk Chianti Classico

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN I helgen gör jag min egen pizzadeg på dinkelmjöl, fin len tomatsås och riktig buffelmozzarella. När den gräddat färdigt så lägger jag på färsk ruccola, skivor av bresaola och lättrostade pinjenötter och ringlar en god olivolja över, enkelt men så himmelskt gott! Till denna pizza bjuder jag på Chianti Classico av god kvalitet.

I Leilas kokbok ”one more slice” hittar du många fler recept på goda pizzor och annat. Desserten blir enkel men desto godare. En lagrad rom med mörk choklad av högsta kvalitét.

 

Senast uppdaterad 2011-02-14 12:08
 

Jag stannar hemma en helg till!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Nu är himlen grå och snön likaså här i Stockholm, istapparna hänger hotfullt över oss och gatorna är förrädiska, då stannar jag hemma i hemmets trygga vrå och tänder alla mina ljuslyktor och förbereder en helg för hemmamys.

Jag tänker laga mat fullpackad med vitaminer och mineraler, men det ska vara festligt och lyxigt! Så jag går till någon av saluhallarna med min inköpslista. Buffén dukar jag upp på soffbordet!

 

Senast uppdaterad 2011-01-25 14:47
 

Skandinaviska kockar är i toppklass!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Tommy Myllymäki tog hem silver i världens mest prestigefyllda matlagningstävling, VM för kockar, Bocuse d'Or 2011, som gick av stapeln i januari i Lyon, Frankrike.
Vår prins Carl Philip var på plats i Lyon och gav svensken sitt stöd som beskyddare av den svenska Bocuse d'Or akademin.

Tommy blev även årets kock 2007. Han är delägare i matleverans företaget Matkomfort (som jag skrivit om här på trevlighelg) och driver Julita Gård i Sörmland. Han har även ett flertal projekt med olika restauranger i Sverige. När Tommy gick på restaurangskolan i Katrineholm så praktiserade han i köket hos mig på restaurang Vingården, han var då runt 16-17 år, och redan då var han exceptionell, min kollega och jag pratade ofta om att han kommer att gå långt inom matlagningen, och vi var övertygade om att han skulle bli Årets Kock någongång i framtiden. Inte kunde vi då ana att han skulle bli nummer två i världen!

Senast uppdaterad 2011-02-10 11:44
 

Vila från spisen; beställ maten direkt hem till dörren!

E-postadress Skriv ut PDF
ImageMAT & VIN Efter alla helgerna nu i december och januari så får jag ofta höra av mina vänner att de är trötta på mat, eller i varje fall att laga mat. Vi har väl alla nyårslöftet att leva upp till också, att börja äta lite hälsosammare när sommaren ligger runt hörnet. Jag brukar då tipsa om några kollegors företag som levererar hem maten till dörren. Stressfritt, god, nyttig och genomtänkt mat. Det finns många olika matleveransföretag idag, men här är en jag varmt rekommenderar:
Matkomfort.se drivs av bland annat Tommy Myllymäki som blev årets kock 2007 och uttagen till svenska Bocuse d’Or 2010. Matkomfort lagar all mat så den enda tiden som du lägger på maten är att koka ris, potatis och vissa grönsaker. Varför inte testa 2 veckor, de har även börjat med helgmeny.
Senast uppdaterad 2011-01-12 15:56
 

Dags för RIKTIG Cider!

E-postadress Skriv ut PDF
ImageMAT & VIN Nu när hösten lider mot sitt slut och vi går mot en kallare årstid vill vi äta lite kraftigare mat som ger värme och dricka värmande drycker. En värmande dryck som inte serveras varm men som värmer gott i magen med sin fyllighet och svaga alkoholhalt är cider, och då menar jag inte hallon, päron eller krusbärscider från Sverige, den som liknar mer läsk och är en översötad och artificiell dryck som inte borde få heta cider. Utan RIKTIG cider, som görs på äpplen och kanske med en liten andel päron i. Riktig cider är ett hantverk med lång historia och tradition bakom sig. Ett ställe i Stockholm som serverar riktig cider är den franska crêperian Byn Mat & Dryck (Rödabergsgatan 11, 08-344916) i Vasastan.
Senast uppdaterad 2010-11-17 08:32
 
Fler artiklar...
  • «
  •  Första 
  •  Föregående 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Nästa 
  •  Sista 
  • »


Sida 1 av 4

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons