StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Tryffel- det svarta guldet!

Tryffel- det svarta guldet!

E-postadress Skriv ut PDF

 

I oktober börjar tryffelsäsongen i Sverige och på Gotland kan man åka på tryffelsafari! Vandra med tryffelhundar och tryffelexperter, äta en 6-rätters tryffelmiddag på smakrike krog, och bli en tryffelkonnässör. Passa även på att besöka en vingård: Gutevin, prova rom på Träkumla Rom och ät goda ostar från Stafva Gård. En liten miniweekend utanför Stockholm i vårt matland Sverige. Gå in på Gotlands turistservice, det finns fler som anordnar tryffelsafari och massor av matproducenter att besöka. Vill man hellre stanna hemma så kan jag varmt rekommendera Restaurang Gotland, som from tisdag 11 oktober kommer att erbjuda sina gäster Gotlands tryffel, www.restauranggotland.se

Ni som missade förra helgens Whisky & Beer Festival, har chansen att gå även till denna helg, de firar 20 års jubileum så blir det lite extra festligt på lördagen.

2Soppa från Smakrike Krog, Gotland
500 g Butternutsquash, skalad och tärnad
5 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
2 st schalottenlökar, skalade och hackade
3 dl vispgrädde
50 g smör
10 g tryffel
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, tillsätt lök och butternutsquash och låt fräsa utan att de tar färg. Tillsätt buljong och vin låt sjuda i cirka 30 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp. Mixa alltihop med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Sila. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med finhackad tryffel. Serveras rykande varm med gott bröd och pålägg.

 

Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, Gisborne, Nya Zeeland (7859) 79 kr
Torrt mousserande vin med tropisk frukt, gröna äpplen och citrus, frisk syra. Ett otroligt prisvärt bubblande vin, god som fördrink på stora kalaset.

Beskrivning: http://www.recept.nu/receptnu/images/pixel.gif2009 Château de Lagarde Cuvée Prestige Blanc, Bordeaux, Frankrike (95660) 109 kr
Vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc/semillion. Vinet är torrt och fruktigt med äpplen, rostade fat, örter, nötter och brynt smör. Ekologiskt odlad.

2008 Sokol Blosser Oregon, USA (91102) 199kr
Pinot Noir är druvan som här ger ett rött vin med mogna jordgubbar, plommon, kaffe, örter, fat och kryddor. Elegant stram med fin balanserad syra och sammetslena tanniner.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

Senast uppdaterad 2011-10-07 10:45  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons