StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  I kryddornas tid

I kryddornas tid

E-postadress Skriv ut PDF

I adventstider vill vi känna julens dofter och smaker av kanel, ingefära, stjärnanis, nejlika, pomerans, saffran och kardemumma. Dessa kryddor som i orienten används så flitigt året runt, använder vi mest runt juletid, lägg därtill granens, stearinljusen och den senapsgriljerade skinkans dofter och vi minns med hela vår kropp barndomens jular. Min julklappslängtan må vara förbi, men doftupplevelserna ger mig fortfarande en djup tillfredställelse, och får jag välja mellan julklappar och julens magiska dofter så blir valet lätt!

 

Hjortfilé med kaneldoftande sås, 6 port
1 kg finputsad hjortfilé
kryddblandning som klappas in i köttet innan stekning:
1 msk flingsalt
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2 tsk grovmald 4 sorters peppar
1 tsk mald kryddnejlika

Stek filén hel i panna med smör, låt vila i folie i ca 15 minuter på varm/ljummen plats. Gör en rödvinsås och lägg ner 2 kanelstänger, låt såsen dra åt sig av kanelen. Servera en krämig potatisgratäng till eller de klassiska hasselbackspotatisarna.

God dryck till helgen:
2010 Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal (6707) 124kr
Torrt, friskt och fruktigt vitt vin med tropiska toner av färsk ananas, lime, melon, grape och blommor Smakrikt vin med fräsch syra, god till smakrik skaldjurspasta.
2010 1865 Cabernet Sauvignon, Viña San Pedro, Maipo, Chile (16672) 119 kr
Rött fruktigt och generöst vin med mörka bär, plommon, svarta vinbär, björnbär, vanilj och fat. Bra syra och härliga tanniner, passar bra till hjort med smakrika tillbehör.

Rom Diplomático Ambassador, Destilerías Unidas, Venezuela (86463) 1950 kr
Om man vill skämma bort sig själv med en riktigt bra rom eller om man vill ge bort en julklapp till konnässören, så är det här den! En rom av världsklass med smakupplevelser som ständigt överraskar, måste upplevas! Beställningssortiment och endast få flaskor finns. Snygg förpackad i trälåda.

En riktigt trevlig adventshelg!
Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat

www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2011-12-09 06:33  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons