StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Januari - den stora utrensningsmånaden

Januari - den stora utrensningsmånaden

E-postadress Skriv ut PDF

 

MAT & VIN I januari säljs det träningskort som aldrig förr och de flesta har börjat ”ett nytt liv” man får dock inte glömma att det är de små stegen som gör störst verkan i vårt liv. Att göra en utrensningskur är ett mycket populärt alternativ, och Raw Food är en allt större växande livsstil, där man äter endast levande föda bestående av grönsaker, frukt och nötter som man inte har behandlat eller upphettat över 40 grader.

Strunta i att inhandla dyra vitaminpiller, pulverpåsar och andra dyrbara oftast verkningslösa preparat och gör dina egna vitaminbomber istället. En bra investering för året är en råsaftcentrifug och en bra mixer/blender. Då kan du experimentera dig fram själv, och på nätet hittar du en uppsjö av tips, recept och råd på hur du ska göra goda och näringsrika smoothies, soppor och juicer. Men vi måste förstås unna oss något gott att dricka till och i januari är det också den reamånaden i affärerna och på systembolaget rear man sina viner då och då under året, så jag passar på att rekommendera några av dessa:

2008 Winkeler Jesuitengarten Riesling Trocken, Allendorf, Rheingau, Tyskland (5823) 89 kr (112 kr)
Ett vitt vin med dofter av mineral, aprikos och mango. Smaken är torr och något utvecklad med frisk syra. En god Riesling för ett bra pris! Passar till skaldjurscocktailen med mango, citrus och rostad kavringscrunch.

2007 Chateaû La Gaffelière, Saint-Emilion Grand Cru Classé, Bordeaux (96790) 375 kr
(469 kr) En klassisk röd Bordeaux med doft av mörka bär, plommon, cassis, läder, mineraler och viss rökighet. Smaken är medelfyllig med fräsch syra och fina tanniner. Låt detta vin få luftas i karaff i 2 timmar om det ska drickas nu, annars låt ligga i 3 år, men den kan lagras upp till 15 år. Mycket bra pris för detta eleganta vin! Njut till en biff med champinjoner, lök, haricots verts och rödvinssås.f

Ha en riktig skön helg i hälsans tecken!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-01-27 08:19  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons