StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Recept till påskhelgen!

Recept till påskhelgen!

E-postadress Skriv ut PDF

 

Kallrökt lax med citronkräm

4 pers

8 skivor kallrökt lax
100 gr chèvreost, utan skinn
2 msk flytande honung
2 dl crèmefraiche eller smetana

2 citroner, skal och saft från 1 citron

1 päron

Salt och peppar

Mixa eller rör ihop chèvreosten med alla ingredienser, tänk på att laxen är salt, så var försiktig med saltet.
Låt röran stå i kylen minst 2 timmar och stelna. Crèmefraiche blir lätt rinning när man rör eller mixar den.

Ta en matsked röra i varje skiva lax och rulla ihop. Lägg upp på varsin tallrik, eller ett stort fat vid en buffé. Garnera med torrostade solrosfrön och päron skurna i bitar.
Rullarna kan göras iordning dagen innan.
Med smetana blir den dessutom laktosfri. Glutenfri.


Lammstek med ugnrostad butternutsquash och solgul paparikasås

4 pers

1 kg benfri lammstek
Rosmarin och timjan- stöt i mortel med 5 st vitlöksklyftor

Salta, peppra och rulla steken i rikligt med färsk rosmarin och timjan. Sätt in i 225 grader varm ugn och stek tills den fått fin färg, ca 30 min, sänk sedan till 130 grader och kör steken till 55 grader med en stektermometer. (70 grader för välstekt kött.)
Detta ger en mör och saftig stek med ”krispig” yta.
Låt vila delvis täckt i folie, ca 30 minuter innan den serveras.

Paprikasås:
2 gula paprikor

3 dl grädde

(Ev 2 msk smetana)

1 lök

1 vitlök

Köttbuljong

Salt, peppar

Hacka paprika och lök i mindre bitar, bryn i smör tills de blir mjuka. Slå på grädde, ½ dl köttbuljong eller 1 st buljongtärning. Låt såsen koka ihop, mixa den slät, salta och peppra. Späd om den är för tjock med lite vatten. Är den för tunn, lägg i 2 msk smetana så tjocknar såsen, utan att du behöver ha i en massa mjöl, då blir den glutenfri.

Butternut squash (en slags pumpa med orangekött)
ca 1,5 kg, skalas och delas på längden, ta ur kärnhuset.

Skär upp i 1*1 cm och ugnsrosta på 225 grader med olja, salt och peppar i ca 10-15 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara al dente.
Servera rätten med haricots verts.

Glutenfri om den reds med smetana.

Citronpannacotta med mandelbiskvi

4 pers

5 dl vispgrädde 40 %

2 msk socker

2 gelantinblad

1 citron, rivet skal och saft

Koka upp grädde med socker och citronsaft, ta åt sidan och rör ner citronskal, och de uppsvällda gelantinbladen. Häll upp i 4 mindre glas, skålar. Låt stå kallt minst 1 timme.

Topping

3 dl mandelbiskvier
2 msk limoncello (citronlikör)
2 dl hallon eller andra bär

Krossa mandelbiskvier och blanda med limoncello strax innan servering och toppa på pannacottan.



Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2012-04-18 14:41  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons