StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Höst i sikte!

Höst i sikte!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Nu är höstens intågande nära och vi kryper in i våra hem för att mysa. Goda viner och hemmamiddagar står på menyn och vi funderar ut vilka röda viner som passar till vilka kötträtter. Vi plockar svamp och bär. Pysslar och inreder. Det inhandlas stearinljus, doftljus och värmeljus i mängder och vi boar in oss för kommande kalla kvällar och nätter. Och jag har precis funnit en ny bekantskap. En dryckesvän. Mina vyer har vidgats, igen.
MJÖD, heter bekantskapen och drycken. Och jag är betagen. Betagen för att den kommer härifrån oss i Sverige, och att den görs på en fin och ursprunglig råvara: honung.
Att vi kan skapa oss någonting eget att vara stolt över. Mjöd tillverkas i andra delar av världen också, där det finns honung. Den mjöd jag har provat var både torr, lätt stram och elegant, nästan vinliknande i sin stil och långt ifrån mina föreställningar om ”vikingadrycken” mjöd. Och att det var stor skillnad på var honungen till mjöden kom ifrån, ursprunget var intressant att känna. Jag fick också prova halvtorr och sötare mjöd, även sådan som var smaksatt med lingon och blåbär. Variationen var stor och spännande.

Så här kommer lite mjödtips från mig och ett rött vin!
2010 ”Tatt av vinden”, Bohuslän, Mjödhamnen 10,3 % Sverige (70307) 172 kr
En ljus mjöd som är lätt, frisk och elegant. Toner av citrus och lätt rökighet.
Passar till varmrökt lax med en krämig citrussås med gräslök och lite senap i.
Denna mjöd är ”Alsacelik” i sin rena eleganta stil.
2010 ”Söt mot bin”, Hälsingland, Mjödhamnen, 12,2 % Sverige (90190) 179 kr
Ett något sötare mjöd med stor koncentrerad doft av honung och hallon. Lätt bitter. Passar till patéer och chark eller bara som en fördrink.
2009 Seghesio Old Vine Zinfandel, Sonoma, USA (95240) 299 kr
Ett rött höstvin som ni måste skynda om ni vill hinna med att köpa! Detta vin säljer alltid slut efter knappt en månad i butikerna…Generös fruktighet, mörka bär, plommon, blåbär, vildhallon, fat, choklad och mynta. Detta har hög mysfaktor i soffan, och jag tänker inte dela med mig….välgjort och snyggt vin!


Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Senast uppdaterad 2013-09-18 16:33  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons