StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Souvas - det bästa från norr!

Souvas - det bästa från norr!

E-postadress Skriv ut PDF

MAT & VIN Klar hög luft sköljer ner i mina lungor, och efter denna fantastiska sommar med mycket grillat och kalla anrättningar, längtar jag efter varm smakrik mat. Och vi på trevlig helg har ätit souvas, och bestämt oss för att det får bli höstens maträtt nr ett! Souvas är lättsaltat rökt skivat (skav) reninnanlår och används ofta i det samiska köket. Det liknar renskav, fast smakar så mycket bättre! Och är väldigt lätt att tillaga.

Souvas, kantareller, messmör

Underbart gott recept för 6 pers:

800 g souvas
1 stor gul lök
3 dl kantareller
5 dl grädde
5 msk messmör eller ½ del riven smakrik hård mesost
2 msk japansk soja
3 msk smör
Enbär, salt, peppar
Lingon

Mandelpotatismos

1,5 kg mandelpotatis

1,5-2 liter röd mjölk eller gammeldags mjölk
4 äggulor
muskot, salt, peppar

Koka potatis. Under tiden bryner du den hackade löken och kantarellerna tillsammans med fint skivad souvas i en vid stekpanna på hög temperatur. Slå över grädde, enbär och soja och låt koka ihop i 10 minuter, ha i messmör eller riven mesost, salt och peppar, koka 5 minuter till och smaka av. Låt stå o småputtra medans du gör potatismoset. Pressa eller ”stompa” potatis (beroende på hur grov du vill ha den), häll över det smälta smöret, och den uppvärmda mjölken, tillsätt äggulor och smaka av med salt, peppar och muskot. Här kan man även lyxa till det med riven västerbottenost i moset, som då blir lite ”stabbigare”, tänk på att späda ut med mer mjölk, om så önskas. Funkar även utmärkt med bara pressad potatis till också! Servera med rårörda lingon.

Rekommenderade drycker:

2012 Château de Cléray Muscadet Sèvre-et-Maine sur lie, Loire, Frankrike (2185) 64 kr
Koncentrerat fruktigt vitt vin med läskande syrlighet. Smak av färsk ananas och tropisk frukt och kritiga mineraler. Sur Lie betyder att vinet har legat på sin jästfällning, vilket här ger en fin fruktighet och fräschör. God till skaldjur.

2010 Crozes-Hermitage, Cave Tain Frankrike (2815) 99 kr
Rött kryddigt och mustigt vin med mörka solvarma björnbär, viol, fat, rökigt eneträ, mynta, lakrits, örter och kryddor. Elegant stram syra.

Mölska Hörebacken, 9,5 %, Mjödhamnen AB, Sverige(89042) 94,40 kr
Här har vi en ölliknande produkt, som är en ”blandning mellan öl och mjöd” En honungsdryck med malt. Liknelsen kan göras med en Imperial porter. Smakrik, mörk, bitter, tät med rostade toner. God till smakrika grytor, ostar, choklad och ostron. Våga prova nåt nytt!

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons