StartsidanPrenumereraOm oss

Hélène Westelius

Hélène Westelius, Hélènes Vin & Mat, lotsar oss mellan grytor och flaskor i köket. Trots att vi lägger mer pengar på snygga köksinredningar, köper kokböcker och mattidningar som aldrig förr – tillbringar vi allt mindre tid i köket. Det vill Hélène råda bot på. Hon ger oss all den inspiration som ibland kanske fattas.

Hélène är sommelier och bl a vinkonsult på Carl Jan Granqvist Vinkällaren Grappe i Stockholm. Tidigare har hon varit sommelier på Villa Pauli och Hélène avslutade sin dryckesutbildning, Wine and Spirits Education Trusts, WSET steg 1-3 på Restaurangakademin i Stockolm 2001. Hon driver också framgångsrikt sitt eget företag ”Hélènes Vin & Mat”.

- Min passion för mat och dryck samt mötet med människan, har drivit mig framåt i branschen. Numera driver jag, förutom arbetet på vinkällaren Grappe, mitt eget företag där jag arrangerar dryckesprovningar och hyr ut mig som privat kock. På trevlighelg.se finner man en blandad kompott av det jag tycker mest om, mat och dryck. På ett enkelt personligt och okonstlat sätt delar jag med mig av mina tips, säger Hélène.

 

Ett år i vingården - en ny hälsning från Franz

Under hela 2010 kommer vi att följa den österrikiske vinodlaren Franz Leth. I med- och motgång. Från den första druvorna till det färdiga vinet. Kanske får vi till och med se när det kommer till hyllorna på Systembolaget.
Franz Leth skriver själv i dagboken och därför är hans egen text på engelska.

Deli/Mat

1. Matdistriktet

2. Urban Deli

3. Fröken Nilsson

4. Hermans Ekoaffär

5. Pärlans Konfektyr

Hem  »  Mat & Vin  »  Generell  »  Vilt runt knuten!

Vilt runt knuten!

E-postadress Skriv ut PDF

Älgrullader med kantareller, portvin och grönmögelost

recept för 6 pers:

ca 20 skivor innanlår av älg eller ca 1,2 kg
6 msk dijonsenap
8-10 saltgurkor
20 skivor rimmat sidfläsk
5 dl viltfond
2 dl äppelmust, konc.
5 dl grädde
2 dl rött portvin
2 msk japansk soja
3 msk smör
200 gr grönmögelost, av valfri sort.
3 dl kantareller
timjan, salt, peppar
maizena eller 1 dl smetana.

Banka ut skivorna lätt och salta och peppra. Skär saltgurkan i stavar. Lägg köttskivorna på en bänk och bred ut senap ovanpå, lägg på en skiva rökt sidfläsk, en stav saltgurka och rulla ihop hårt till rullader, fäst ihop dem med en tandpetare.
Bryn rulladerna runtom i smör i en stekpanna. Häll på viltfond, soja och äppelmust, och låt bräsera (småkoka) i 30 minuter under lock med lite timjan. När köttet är riktigt mört, ta upp det och lägg åt sidan. Koka ihop såsen med grädde och portvin i 30 minuter till, red ev. av med maizena eller med 1 dl smetana. Smula ner grönmögelosten i bitar, nu får inte såsen koka, bara sjuda. Smaka av med salt och peppar. Ta ur tandpetarna ur rulladerna och lägg ner dem i såsen igen.

Detta kan med fördel göras dagen innan, då rulladerna kan ligga kvar i såsen och dra åt sig alla goda smaker.
Serveras med kokt eller pressad potatis, ugnsrostade rotfrukter, smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.


Rekommenderade drycker:

2012 Achaval-Ferrer Malbec, Mendoza, Argentina (95540) 169 kr
En fruktig rödvinare på druvan malbec. Mörka plommon, björnbär, viol, eneträ, vanilj och kryddiga toner. Saftigt med rund strävhet. Passar bra till höstens vilda rätter.

2011 Vacqueyras Le Clos, Montirius, Rhônedalen, Frankrike (91164) 199 kr
Medelfylligt rött vin på druvorna grenache och syrah. Stor bärig doft. Smaken är välbalanserad av tät fruktighet av ljusa körsbär, blåbär, hallon, te, örter och lakrits.
Gott till vildand, tryffelsky och potatispuré med smör och örter i.

Cidre Biologique Brut, Normandie, Frankrike 5 % (1803) 48 kr
Vad passar väl bättre i höst än en äppeldryck! En torr bubblande cider full med doft och smak av mogna äpplen! Härlig fruktighet och snygg stram syra. Passar mycket bra till våra svenska husmansrätter. Prova till långkokt gris. Eller som en törstsläckare efter promenaden.

Hélène R. Westelius
Sommelier och matkreatör
Hélènes Vin & Mat
www.helenesvinomat.se
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons