StartsidanPrenumereraOm oss

Bosse Spjuth har ägnat hela sin yrkeskarriär åt resebranschen, bl a som steward, reseledare, platschef, regionchef. För sju år sedan tog han klivet och förverkligade sin dröm och startade resebyrån Hip Travel. Bosse är känd för sitt genuina intresse att skapa händelserika och oförglömliga reseupplevelser för sina kunder, oavsett resmål, budget, tid m m. Bosse brinner för att ständigt hitta nya platser, hotell och upplevelser. Bosse kallar sin resebyrå för ett reseskrädderi, ingen resa är den andra lik och kundens behov står alltid i centrum. Nu ger han oss sina bästa weekendresetips och ibland får vi också åka på lite längre resor. Kontakta Bosse direkt på bo@hiptravel.se

 

Bästa resmålen 2010 enligt Lonely Planet

Världens, i vårt tycke, bästa reseguide Lonely Planet har har gett ut boken "Best in travel" där man bl a listar nästa års hetaste resmål. Här är Lonely Planets tio resmålsfavoriter för 2010:

 1. El Salvador
 2. Grekland
 3. Malaysia
 4. Marocko
 5. Nepal
 6. Nya Zeeland
 7. Portugal
 8. Surinam
 9. Tyskland
 10. USA

Världens vackraste städer

Forbes har listat världens vackraste städer. Nej, Stockholm finns inte med, däremot:

 1. Kapstaden
 2. San Francisco
 3. Venedig
 4. Florens
 5. Paris
 6. Sydney
 7. Vancouver
 8. London
 9. Cambridege
 10. New York

Här är flygbolagen som slarvar bort ditt bagage

Brittiska organisationen ATUC, som tillvaratar resenärernas rättigheter har presenterat en lista över de sämsta flygbolagen när det gäller bagagehantering:

 1. TAP Air Portugal
 2. British Airways
 3. KLM
 4. Alitalia
 5. Air France
 6. Luxair
 7. BMI
 8. Finnair
 9. Lufthansa
 10. Spanair
 11. SAS
Samtliga flygbolag har försämrat sin bagagehantering jämfört med 2006
Hem  »  Weekendresor  »  Generell  »  Riesling eller Gewurztraminer? I Alsace hittar vi svaret

Riesling eller Gewurztraminer? I Alsace hittar vi svaret

E-postadress Skriv ut PDF

 Image

 

Området borde egentligen ligga för långt norrut för att man skall kunna göra kvalitets vin men tack var den skyddande bergskedjan Vogeserna som sträcker sig knappa 9 mil från norr (Strasbourg) till Söder (Mulhouse) så skapas ett klimat som ger ”Regnskugga”, vilket gör att området återkommande får små doser av regnvatten som regnar ner över Vogesernas vinrankebeklädda dalar och kullar.

Varma dagar och svala nätter i kombination med ”Regnskuggan” samt Rhenfloden gör regionen optimal för vita viner.  Efter 2:a världskriget då området föll tillbaka i Fransk ägo (för gott?) så beslutade man sig för att få till stånd AOC-status, vilket är en slags kvalitetsbenämning på både vin men även t.ex. ost i Frankrike där varje region har sina regler och krav för att uppnå AOC status, alltså en slag garanti för att det ”smakar som det ska”.  Appellation Alsace Contrôlée står tydligt angivet på etiketten.  Man kan även ha tillägget Grand Cru, vilket innebär att vinet kommer från något av de 51 Grand Cru lägena (de bästa odlingslägena), = detta är den högsta kvaliteten.

I området gör man även mousserande viner och då med tillägget Crémant d`Alsace.Till skillnad från många andra regioner i Frankrike så skriver man ut druvan på etiketten vilket man var först ut med när AOC reglerna infördes, så smart och så logiskt. 

Comtes d`Isenbourg

ImageRunt den mycket gamla staden Colmar samt strax norr och söder ut hittar vi det absolut bästa förutsättningarna för att göra de bästa vinerna i Alsace, således hittar vi här större delen av de 51 Grand Cru lägena. I den lilla och i de flesta besökarnas ögon den charmigaste staden i regionen, Riquewihr med sina korsvirkeshus och sin försvarsmur produceras vinerna till Comtes D` Isenbourg (från producenten Chateaux & Terroir)i vinanläggningen strax innanför murarna.  Här producerar man vin på druvor som plockats från vingårdarna som omgärdar staden.

Just här växer kanske den bästa Rieslingen i hela regionen, men även välkända druvor som Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat och Pinot Blanc odlas och vinifieras till ”klassiska” viner av ypperlig kvalitet. Namnet Isenbourg kommer från slottet Château Isenbourg i producentens ägo strax söderut i byn Rouffach. Där odlar man även druvorna till sina kända viner ”Le Clos Isenbourg”, vingården och slottet är nämligen omgärdad av en mur (Clos på Franska). 

Riesling

Ett av producentens kändaste vingårdslägen är Grand Cru läget Schoenenbourg, vars kullar sträcker sig upp mot skyn just där Riquewihrs försvarsmur står. Schoenenbourg är planterat med högklassig Riesling och läget skapar ett klimat som ger rankorna maximalt med sol och en mkt stram och smakrik Riesling med inslag av stenfrukter, citrus och med åren petroleum.

Comtes d`Isenbourg Grand Cru Schoenenbourg Riesling 2007 är för tillfället det enda Grand Cru klassificerade vinet från Alsace som man hittar i hyllorna på Systembolaget.  Detta vin är ett riktigt matvin och dricks med fördel till skaldjur eller fiskrätter med mkt syra, men matchar även gott till en Choucroute garni (Surkål med smakrika korvar och rökt fläsk). En ung Riesling Grand Cru kan vanligtvis lagras en längre tid, pröva det och följ vinets utveckling, fem-sju år tar inte vinet skada av. Med lite mognad framtonar sig den klassiska petroleumtonen i vinet som är ett av Rieslingdruvans kännetecken och unikt för densamma.   

Gewurtraminer

Druvan Gewurztraminer är även en av producentens starkaste kort och det ringer vanligtvis en klocka i mångas huvud när Comtes´D Isenbourg Gewurztraminer kommer på tal. Många är vi som druckit detta vin och faktum är att det är lika populärt i dag som för många år sedan. Den härliga och kryddiga druvan med inslag av honung och rosor, ”Gewürz” betyder krydda på Tyska, ja ni förstår, passar utmärkt till regionens mat och kanske bäst till anklever med kanske en päronmarmelad.

ImagePå senare år har just detta kryddiga vin visat sig vara ett enormt bra all round vin till den Asiatiska maten som nu är så påtaglig i Sverige att den snart klassas som ”Husmanskost”… En spännande och något oväntad kombination som är skrämmande gott till detta vin är Matjessill med brynt smör och sauterad rödlök, prova och bli överraskad.  Den lilla sötman i vinet bemöter sältan i sillen enligt skolboken. Vill man prova dessa viner till en passande maträtt  finns två passande recept på trevlighelg.se till dessa mycket karaktärsfulla viner från Frankrikes minsta vindistrikt, Alsace. Vill man löpa hela linan ut så koka ihop en äkta Choucroute garni… 

SB artnr 2187 2007 Comtes D `Isenbourg Gewurztraminer 107 :- Recept denna vecka i trevlighelg.se: Teriyakilaxsallad med mango och chili. 

SB artnr 2175 2007 Comtes D`Isenbourg Schoenenbourg  Grand Cru Riesling 149:-Recept nästa vecka i trevlighelg.se:  Grillad hälleflundra med hollandaise och rödbetor.    

Senast uppdaterad 2009-08-18 10:37  

 

 

 

 

 

Snart albumaktuella Block 44 släpper musikvideon till nya singeln "Bara För I Dag (ft. Jesse P)". Samma dag som singeln släpptes, så gick den upp på en 3:e plats på iTunes hip-hop/rapp lista, över mest sålda singlar! I mars gjorde Block 44 comeback på scenen i form av en livesänd konsert i Musikguiden P3! Och nu i oktober landar den efterlängtade fullängdaren "Kamouflage"! Lyssna direkt på "Bara för dig"!

Tips på extremt prisvärd champagne till helgen! Gillar du champagne men tycker att priset ibland tenderar att sticka iväg lite väl mycket så kommer här ett riktigt bra tips på en ny champagne i Systembolagets ordinarie sortiment som landar under 200:-! Dagens Industris vinskribent Anders Röttorp tycker att Champagne är den klart bästa under 200:-. Louis Massing Brut Reservé är väldigt publik med en torr och fräsch stil, ung frukt samt inslag av citrus och gröna äpplen. Louis Massing är en liten familjeägd producent i Grand Cru byn Avize i champagnedistriktet Cote de Blanc. Vinmakaren och ägaren Jean Bernard Moroy har full kontroll på hela framställningen från odling, skörd, vinifiering till lagring vilket ger en konstant jämn och hög kvalitet. Champagnen ligger i Systembolaget ordinarie beställningssortiment (nr 7403), räkna med 2 dagars beställningstid, läs mer systembolaget.se/7403

Leverans direkt hem av fisk & skaldjur från Feskekörka varje vecka!

Nu kan du beställa hem fisk och skaldjur direkt från Feskekörka, Göteborg. Beställ enkelt på fiskskaldjur.se före kl 13, leveransen kommer dagen efter. Det är V:Qvirist eftr med anor från 1875 som ansvarar för bästa tänkbara kvalitét och en obruten kylkedja fram till din dörr (hemma eller på arbetet). Trevlighelg.se har testat och ger högsta betyg! Testa redan till helgen.

www.fiskskaldjur.se, 031-13 46 81

Erbjudande från The Town House, Marbella; bo 3 nätter men betala endast för 2 nätter

The Town House i Marbellas charmigaste kvarter i gamla stan erbjuder trevlighelgs läsare att bo 3 nätter men endast betala för 2. Erbjudandet gäller t o m 22 mars 2013. Priset per natt för ett dubbelrum inkl frukost är 125 euros. Ange "trevlig helg" är du bokar! Läs mer på townhouse.nu

Annons
Annons